Президентът на Израел: ООН да изпрати Арабската лига, за да не загине Сирия

Мисия Пловдив

12-03-2013, 15:26

Снимка:

Европейски парламент

Автор:

Петя Коленцова, репортер в Страсбург по покана на бюрото на ЕП в България

Всичко от Автора

Шимон Перес: ЕС да признае „Хизбула“ за терористична организация

Основната маша на Израел - "Хизбула" застрашава стабилността в Близкия Изток. Време е международната общност да нарече организацията с истинското й име и да я обяви за тероричстична организация. Това каза Шимон Перес в историческото си обръщение пред Европейския парламент, което е първо за израелски държавен глава за последните близо три десетилетия.

По думите му никой не застрашава Иран, а Иран застрашава другите.

"Хизбула е държава в държавата. Има собствена армия", продължи израелският държавен глава. Той припомни няколко от терористичните опити на организацията. "Миналият месец правителството на България установи, че терористичният акт в Бургас е дело на "Хизбула". Загинаха 5 израелски туристи и един българин", припомни Перес. Президентът призова за интервенция на сили на Арабската лига в Сирия, за да се "прекратят масовите убийства и безчинства там". Перес подчерта, че "ООН трябва да подпомогне Арабската лига за изпращането на арабски миротворчески сили".

Перес коментира и възобновяването на близкоизточния мирен процес. Той изказа мнение, че за Израел мирът е морален дълг. "За да го подновим, трябва да подпомагаме палестинската икономика", добави той. По думите му ръката на Израел е протегната към всички страни в Близкия Изток. "Няма друго решение – нито за Палестина, нито за нас", категоричен бе Перес. Израел е богата на история, но дори водата ни е кът. Единственият ни ресурс е човешкият потенциал, добави президентът. Следващата седмица той очаква посещение на американския президен Барак Обама, свързано със същите теми.