Белград отваря сейфа на Тито

Животът

12-03-2013, 16:13

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пълна мистерия около съдържанието на банковата каса

Специална държавна комисия на Сърбия ще отвори в края на март сейфът с личните вещи на бившия лидер на социалистическа Югославия Йосип Броз Тито, който се съхранява в националната банка на страната, съобщава РИА Новости в Белград, като цитира изявление на председателя на комисията и президентски съветник Оливер Антич пред сръбския ежедневник „Вечерне новости”.

При откриването на сейфа ще присъстват само членове на нашата комисия, за което сме информирали съда. Отчитаме, че съдържанието на сейфа е неизвестно – може да става въпрос както за лични вещи на Тито, така и за държавна собственост. Задачата на комисията е установи съдържанието, разказва Оливер Антич.

Председателят на специалната комисия уточнява, че личните вещи на Тито ще бъдат предадени на специалния съд, който се занимава с разпределянето на имуществото между неговите наследници. Ако съдът по време на процедурата между наследниците не успее да гарантира сигурността на откритите предмети, те ще бъдат предадени в специално хранилище в Националната банка на Сърбия.

Несменяемият лидер на бившата СФРЮ умира на 4 май 1980 г. в Любляна на 87-годишна възраст. След смъртта му специална комисия запечатва всички лични вещи на Тито и ги предава на съхранение в Националната банка, където досега са лежали недокоснати, припомня РИА Новости, цитирана от бТВ.