Три бойни делфина избягали в Черно море

Животът

12-03-2013, 16:35

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Изгубените животни са в пълно бойно снаряжение

Три бойни делфина в пълно снаряжение са избягали при учения на военноморските сили на Украйна в района на Кримския полуостров в края на февруари. Животните все още са в неизвестност. Това съобщава РИА Новости, като се позовава на публикации в украинските медии.

Спорез изтеклата информация при учения на ВМС на Украйна на 24 февруари са се провеждали подводни тренировки, за които са били задействани пет бойни делфина. Само два от тях обаче са се завърнали в базата Балаклава.

Агенцията подчертава, че от министерството на отбраната на Украйна са опровергали тази информация. Ведомството официално отрича и съществуването на програмата за подготовка на бойни делфини, въпреки свидетелствата на ветерани и публикации в пресата.

Пред РИА Новости бившият командващ отряда за подводни и диверсионни действия на Черноморския флот на СССР капитан Юрий Пляченко разказва, че бягството на делфините може да се дължи на поява на разгонена самка в близост до ученията, което е отклонило морските бозайници от задълженията им. Той посочва, че по време на службата си е предлагал да се разработят „успокоителни” за делфините, за ги предпазят от подобни инциденти. Тази идея обаче не е била реализирана, предава бТВ.