Букмейкърите: Анджело Скола е новия папа

Свят

12-03-2013, 17:47

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пуснаха залози и какво име ще приеме наследникът на Бенедикт XVI

Италианският архиепископ Анджело Скола е фаворит за следващ папа, изпреварвайки ганаеца Питър Търксън и бразилеца Одило Шерер, съобщиха букмейкъри в момент, когато кардиналите се готвят да изберат нов глава на Католическата църква.

Букмейкърите приемат залози и за официалното име, което ще приеме наследникът на Бенедикт XVI, като фаворити са Лъв, Петър и Григорий.

Ирландският букмейкър Пади пауър и британският Уилям Хил съобщиха, че шансовете на Скола са се подобрили значително, като двете дават коефициент 9/4, че миланският архиепископ ще е следващият папа.

Междувременно намалява вероятността за първи папа африканец, след като считаният преди време за фаворит кардинал Търксън отстъпи в класациите на букмейкърите, а кардинал Шерер изскочи напред.

Уилям Хил поставя Търксън на второ място с коефициент 7/2, а Шерер, архиепископ на Сао Паоло е на трето място с 4/1. Пади пауър поставя Шерер на второ място с 4/1, а Търксън на трето с 6/1. Италианският кардинал Тарчизио Бертоне е с коефициент 6/1 при Уилям Хил и 10/1 при Пади пауър.

Шансовете за първи папа от Северна Америка намаляха, след като букмейкърите се отказаха от считания за фаворит преди време консервативен кардинал Марк Уеле от Канада. Както Уилям Хил, така и Пади пауър му дават коефициент от 10/1. Сред американските кардинали кандидати за папския пост Шон О`Мали е с коефициент 14/1, Реймън Бърк е с 16/1, а Тимъти Долън е с 20/1.

В шеговит дух Пади пауър определя коефициент от 666/1 за учения атеист Ричард Доукинс и 1000/1 за фронтмена на Ю Ту Боно за следващ папа. Фаворит за официално име на следващия папа е Лъв с 5/4, следвано от Петър с 2/1, Григорий с 5/1, Пий с 6/1, Йоан Павел с 8/1 и Йоан за 10/1. Бенедикт е с коефициент 12/1.