Горски предприемачи на протест срещу корупционните схеми

Животът

12-03-2013, 16:50

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Искат да се спрат всички търгове и подписване на дългосрочни договори до изборите

Горски предприемачи и лесовъди от района на Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали се вдигат на протест срещу корупционните схеми в сектора „Горско стопанство". Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив Димитър Джоков, член на Браншовото сдружение на практикуващите лесовъди и горски предприемачи - Булпрофор и на Инициативния комитет на Асоциация „Да спасим горското предпиремачество в България". В продължение на година и половина протестираме против политиката на правителството в сектора „Горско стопанство" и срещу това да се правят експерименти с нас, каза Джоков. По думите му, и в Софийската стокова борса, и в огромните държавни предприятия, създадени у нас, сега се правят търгове за определени фирми. Дори в момента се готвят дългосрочни договори за 15 години напред за продажба на дървесината на определени фирми, добави Джоков. Предприемачите в горския сектор искат до изборите да не се предприемат никакви действия по корупционни търгове и подписване на дългосрочни договори от страна на ръководствата на тези предприятия. Според него, сами по себе си тези предприятия представляват монопол на бранша и са една бандитска централизация. Те се простират на територията на 40 горски стопанства. На територията на цялата държава има шест такива предприятия.

Утре представители на 100 фирми в бранша ще се срещнат с ръководството на Южно централно държавно предприятие, за да поискат да се спрат всички търгове и подписване на дългосрочни договори до изборите. Те ще поискат и среща с новоназначения министър от служебния кабинет. „В момента министърът го няма, депутатът, който е диктувал положението в сектора също го няма и всичко остава в ръцете на директорите на тези предприятия", каза Джоков. "Ако няма чуваемост ще отидем на протест и ще поискаме промяна", добави той.

На срещата утре ще присъстват и представители на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост и на Браншовото сдружение на практикуващите лесовъди и горски предприемачи.