Неграмотни инкасатори ни засичат тока

Животът

12-03-2013, 19:58

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Фризьорки и филолози ровят в елтаблата

Всякакви хора без каквато и да е квалификация ни засичат електромерите. Не става въпрос дори да имат нужното професионално образование, а изобщо да имат поне диплома за средно. Масово из елтаблата ровят инкасатори с основно образование.

Това разкриха пред „Всеки ден" енергетици, запознати с работата отвътре на ЕРП-тата. Имало и с висше образование, но пък например филолози. Или пък с професионално, но за фризьорки.

Електроразпределителните дружества изобщо не се интересували колко подготвени са отчетниците им. Инкасаторската дейност е една от многото, прехвърлена на свързани и дъщерни фирми, които пък намират изпълнители. Изнасяне на куп дейности било практика и за трите електрически фирми - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про. Консултантски услуги, обучения, всичко е изнесено, включително отчитането на електромерите.

Именно това довело и до фаталния гаф с отчитането на електромерите за декември, от който на практика тръгнаха протестите. Никой нямало как да накара случайно наети за инкасатори хора - без квалификация и работещи за дребни пари, да извършат отчитането на електромерите по празниците. Затова и сметките цъфнали огромни и за по-дълъг период.

Неграмотните инкасатори писали „резултати на око". Но вината не е на наетите за тази работа, категорични са експертите. Те били по-удобни за ЕРП-тата. Ако били директно техни служители нямало как да се мине без плащане на извънреден труд по празниците плюс бонуси. А и неквалифицираните изобщо не забелязвали, ако има някакъв проблем с електромера, което опитните инкасатори установявали само един с поглед. Включително и кражби на ток и незаконни прикачвания