Кабинет срещу монополите и за хората

Най-доброто от печата

13-03-2013, 06:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Първата дама: Аз съм оптимист!

Посланикът ни във Франция Марин Райков застава начело на държавата през следващите два-три месеца. Той ще бъде и министър на външните работи.
За първи път в историята на МВР жена ще застане начело на силовото ведомство, обяви президентът Росен Плевнелиев.
Министър с насинено око

В началото на събитието държавният глава мина, поздрави и разцелува всички министри. Един от тях - министърът на транспорта Кристиян Кръстев, бе с насинено дясно око, но така и не стана ясно каква е причината, тъй като всички членове на назначения от президента кабинет се “изнизаха” в мълчание. Нямаше и възможности за никакви въпроси.

Точно 13 мин продължи изказването на държавния глава. Той увери, че пенсиите ще бъдат увеличени, както е планирано в бюджета - от 1 април.
Иначе Росен Плевнелиев дебело подчерта, че назначеният от него кабинет ще служи на хората, а не на партийни елити, и че ще подготви изборите, но няма да участва в тях.

Монополите

От думите на президента стана ясно още, че служебното правителство ще изиска от Комисията за защита на конкуренцията да посочи монополите и секторите, в които те съществуват - енергетиката, здравеопазването, транспорта, медиите.

Кабинетът ще подготви и антимонополно законодателство в енергетиката, така че гражданите да могат да избират своя доставчик на ток. Специален министър ще отговаря за електронното правителство. А зам.-министър - за малките и средните предприятия.

"Задачата на това правителство е ясно очертана от основния закон на страната", подчерта в 7-минутната си реч си в Гербовата зала и новият служебен премиер Марин Райков, който демонстрира унисон с президента дори в облеклото - двамата бяха избрали вратовръзки в синята тоналност.

Райков бе категоричен, че валутният борд ще остане в сила и няма да се стига до безразборна национализация. На въпрос кое ще е първото, което ще направи, служебният премиер отговори: "Ще се прибера да поспя, не съм спал от много отдавна".
А кои са министрите?

Ама кои са новите министри? Това се питаха хиляди българи, след като приключи пресконференцията на президента.

Събитието бе пряко предавано от националните телевизии, но това не помогна на зрителите да се ориентират. Причината - държавният глава назова само името на бъдещия премиер Марин Райков и на културния министър Владимир Пенев. (“Първо мислех да назнача Владо Пенев за министър на вътрешните работи, понеже играе доброто ченге в “Под прикритие”, но той ще се справи много по-добре в Министерството на културата”, пошегува се президентът.)

Правителственият шеф Райков също не назова имената на своите колеги, които наблюдаваха прави изявленията. Минути по-късно президентският прессекретариат обяви имената им, но пропусна един от тях - Асен Василев, който ще ръководи икономиката, енергетиката и туризма. Още по-късно се появиха и техните биографии.
По време на речта си Плевнелиев направи и интересен лапсус - вместо “правителството” един път каза “предавителството”.

Междувременно правителството в оставка публикува последното си решение, взето неприсъствено: даде 287 326 лв. за лечението на 10 деца.
Парите са от върнати бонуси.

От телефона на Борисов:Имате грешка!

Репортер на “Труд” потърси по телефона премиера Бойко Борисов, за да коментира състава и приоритетите на новия служебен кабинет.
След като колегата се представи, отсреща се чу: “Кой? Имате грешка.” Гласът наподобяваше силно този на Борисов.

Първата дама: Аз съм оптимист

“Аз съм оптимист.” Това написа вчера във фейсбук президентшата Юлияна Плевнелиева след пресконференцията на своя съпруг. До 19 ч статусът събра над 60 харесвания.
Първата дама до момента бе извън светлините на прожекторите, а няколко пъти от нейни изказвания в социалните мрежи ставаше ясно, че крие неприязън към управлението на ГЕРБ.

Ето част от статусите във Facebook:
Не ни трябва бойкомерът, трябва ни бойкомет! Да го прати през девет планини в десетата и там да се оправят, завалиите.

Има някакъв (вероятно тъжен) човек с името Бойко Първанов.
Десетки бездомни лаещи кучета радостно празнуват победата на Фандъкова.
Харесан от нея туит:

Добро утро, имате 4 пропуснати подслушвания.
Докато г-жа Плевнелиева пишеше във фейсбук, снощи в същата социална мрежа се появиха чисто нови и празни профили на новия премиер и всичките му министри. Това стана в рамките на час, след като президентът ги показа пред журналистите в Гербовата зала.

Букмейкърите не познаха

Нито едно от прогнозираните имена за служебен премиер на фирмата за залагания “Евробет” не се оказа вярно. Така всички заложили са загубили.

Екатерина Захариева, Саша Безуханова, Андрей Делчев и омбудсманът Константин Пенчев са били с най-високи шансове да бъдат избрани за служебен премиер според букмейкъра. Коефициентът за Захариева бе 1,55, а за Пенчев - 2.

При залозите за министри в президентския кабинет обаче има две попадения - Екатерина Захариева и Деяна Костадинова. Залозите и за двете имена бяха с най-ниския в цялата таблица коефициент - 1,4. Това ще рече, че който е заложил 10 лв. срещу името на една от двете дами, избрани за вицепремиери, е получил 14 лв. печалба. Захариева беше заместничка на Росен Плевнелиев в МРРБ. Когато той стана президент, Захариева стана главен секретар на “Дондуков” 2. Костадинова беше съветник на Бойко Борисов, след което стана президентски съветник по социалните политики.

Най-рисковият залог за служебен премиер беше лидерът на РЗС Яне Янев с коефициент 100, а за министър, в който и да е ресор - пак Янев и кметицата на София Йорданка Фандъкова: двамата с коефициент 4.

Приемането на залози е било прекратено в понеделник вечерта. От “Евробет” не уточниха дали някой е спечелил голяма сума.

Политическите залози са нови за България и все още няма и голям интерес към тях.
Тепърва хазартът ще се развихри - очакват се залаганията за резултат от предстоящите парламентарни избори, а след това и за нов премиер и министри.

Най-вероятният победител отново са ГЕРБ с коефициент 1,45, а БСП им дишат във врата с 1,5. Очаква се следващият кабинет да е съставен от 3 или повече формации. Дали обаче тези предсказания на заложните къщи ще се сбъднат?