Депутатите пасуват за по-евтин ток

Животът

13-03-2013, 07:06

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Само един народен представител подкрепи предложението

С въздържание депутатите отхвърлиха проекторешението на левицата да възложи на служебния кабинет и на енергийния регулатор да приемат мерки за намаляване на цената на тока. В отсъствието на вносителите само един народен представител подкрепи мярката, десетима бяха против, а 62-ма се въздържаха.

Социалистите предложиха да се наложи забрана за спирането на тока на битови потребители при просрочени задължения в периода декември 2012 г. - май 2013 г. Те настояваха още да се задължи Министерският съвет да определи количествата електроенергия, необходими за базовите потребности на хората, а ДКЕВР - да определи цени на тока, не по-високи от действащите до 31 юни 2012 г.

От левицата искаха още и да се задължат ЕРП-тата да предложат на битовите потребители разсрочен безлихвен план за период не по-малък от три месеца.

Депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на икономическата комисия в парламента Диан Червенкондев отбеляза отсъствието на колегите си от Коалиция за България. По думите му те знаят, че предложенията не вършат работа и са популистки.

След гласуването на проекта заседанието беше закрито в 21:26 часа снощи.

Преди това депутатите приеха с аплодисменти на второ четене Закона за туризма, който депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев определи като "изключително важен за целия бранш". 

Според закона територията на страната се разделя на обособени територии – туристически райони, съобразени с общинските административни граници, като територията на една община не може да бъде разделяна между два района и не може да принадлежи едновременно към два различни туристически района. Туристическите райони ще имат наименование, лого и слоган.

С текстовете се въвеждат определения за категоризацията на местата за отсядане, като хижите ще се категоризират с „еделвайси” вместо със „звезди”, предава бТВ.