От 100 лв парно, 20 за "Топлофикация". Горките!

75% от клиентите на "Топлофикация" си плащали редовно сметките

80% от сметката за топлинна енергия е природен газ и само 20% е цялото функциониране на "Топлофикация - София", обясни Стоян Цветанов, изпълнителен директор на "Топлофикация - София" на заседание на комисията по общинска собственост.

Той заяви, че от 100 лв. сметка за парно, само 20 отиват за живота на "Топлофикация-София".

Цветанов допълни, че се предвижда подмяна на мрежата и въвеждане на нови методи за събиране на задълженията.

64 милиона лева ще се инвестират в подмяната на тръби и нови мощности, каза той.

Ще започне и изграждане на когенерираща инсталация в "Овча купел 2", както и пълна рехабилитация на 7 и 8 енергиен котел в ТЕЦ "София".

Дружеството планира да въведе и единен телефонен номер за информация на абонатите, както и кол център за клиентите си.

По думите му реализираната през миналия отоплителен сезон бонусна програма "Лоялен клиент – битови абонати" ще се повтори.

Тя е насочена към потребителите, които нямат просрочени месечни задължения за 1 година, 2 години и повече от 3 години, както и тези, които плащат в срок месечната си сметка за парно.

Според Зафир Зарков, председател на работната група за "Топлофикация", в последните години има значително завишаване на споразуменията между дружеството и клиентите.

"Всички дела на длъжници се завеждат след края на отоплителния сезон и след достатъчен срок от около 300 дни, в който "Топлофикация" трябва да търси комуникация с клиентите си и да търси решаване на спора не с дело, а със споразумения, които се случват", каза той.

По думите му прогнозните сметки са на база европейска практика.

"Топлофикация" се насочва към решаване на проблема с етажни собствености. Клиентите, които не желаят прогнозни сметки, да имат възможността на контролиран самоотчет по време на отоплителния сезон", уточни Зарков.

Другият вариант за ежемесечно отчитане е за дистанционен метод.