Времето в четвъртък - вятър и високи температури

Животът

13-03-2013, 20:00

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

За 27 области са обявени оранжев или жълт код за вятър

Това съобщиха за Агенция „Фокус” от (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН). В Чирпан и Кърджали също е било топло – 17 градуса. В Сандански температурата е била 16 градуса.

15 градуса отчетоха термометрите в Пловдив днес. Най-топло обаче е било в Хасково, където са измерени 18 градуса, съобщиха от Национален институт по метеорология и хидрология към БАН.

Днес не са регистрирани положителни температурни рекорди или опасни явления.

Утре обаче се очаква умерен и силен южен вятър, ще има и валежи. В Източна България и районите северно от планините той ще бъде с пулсации до 25-29 м/сек. Температурите ще са високи – на места над 20 градуса.

За 9 области на страната е обявен оранжев код за силен вятър – Кърджали, Хасково, Стара Загора, Ямбол, Сливен, Търговище, Шумен, Габрово и Ловеч. Жълт код заради силен вятър ще има в 18 области – Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Велико Търново, Плевен, Враца, Монтана, София–област, София–град, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Смолян, Кюстендил и Перник. За Пловдив се очакват и максимални температури от 21 градуса.

Значителни количества валеж, между 20-30 л/кв.м, се очакват в областите Перник, Кюстендил, Благоевград и Смолян. В планините от областта, високите температури и силният южен вятър, ще създадат условия за интензивно снеготопене, предупреждават от НИМХ, предава Фокус.