Абушев – ученолюбивият голмайстор от Лаута

Спорт

13-03-2013, 17:05

Автор:

Sportline.bg

Всичко от Автора

Нападателят напуска два пъти родния си клуб, получава трети шанс след оттеглянето на Коко Динев

Отишъл един ученик при учителя си, за да го попита нещо, на което той да не може да му отговори. В ръцете си държал пеперуда. Ученикът попитал дали учителят може да му каже жива ли е или не, като бил в готовност да я смачка, за да може учителят да сгреши, каквото и да отговори. Той обаче отвърнал: „Всичко е в твоите ръце, момче”.

„Нека феновете са олицетворение на ученика, а Локо (Пд) бъде пеперудата. Така всичко ще е във вашите ръце”.

Това са думи на Рангел Абушев на среща с привърженици на Локомотив (Пд). Само, че не тези дни, а.... преди 3 години. Тогава Рони се завърна повторно в родния си дом Лаута. Тогава той цитира една от любимите си притчи и демонстрира завиден за своите 20 години интелект.

Нападателят обаче така и не получи своя шанс за изява при черно-белите. Тръгна си за втори път от Лаута, също така, както го направи и първия път – недооценен и разочарован, че не може да играе за своя любим клуб.

Третото завръщане на Рони в Локо (Пд) беше миналото лято, малко след като Коко Динев е абдикирал от клуба. Тогава започва и приказката за 23-годишния талант. Абушев трябваше да чака момента, когато черно-белите не могат да залагат на скъпо платени чужденци, когато отборът все още е без собственик и когато не се знае дали Локо (Пд) няма да се разпадне заради управленската криза.

Да, Абушев дължи възхода си на бягството на Коко Динев. Защото при хазартния бос той щеше да си остане дълбока резерва. Ама от най-дълбоките резерви...

Някои ще кажат, че нападателят трябва да е благодарен на Емил Велев, защото го прибра отново на Лаута. Истината обаче е, че Кокала със сигурност не беше чувал за такъв футболист, нито пък имаше намерение да го вика в отбора си, ако не беше настанала драмата с Коко. Препоръчаха му го хора, които имаха представа за качествата на Абушев – Христо Бонев и Атанас Узунов.

Някои се подсмихваха отстрани, когато Зума прекръсти изгряващата звезда на Локо (Пд) от Рони на Рууни. В момента обаче Абушев е толкова важен за „смърфовете”, колкото Уейн за „червените дяволи”.

Има и още една интересна история около Рангел Абушев. Първият човек, който му гласува пълно доверие и му даде шанс за изява в първия отбор на Локо (Пд), е Едуард Ераносян. Това стана през сезон 2010/2011, но само за един мач. Просто толкова дълго продължи неформалното управление на Едо на Лаута. Етническият арменец имаше възможност да подготвя черно-белите (макар и неофициално) за гостуването на Пирин (Бл).

Треньорът, донесъл единствената досега шампионска титла на Локо (Пд), пусна Абушев титуляр и го държа на терена пълни 90 минути. Младокът се отчете с една греда и гол, а мачът завърши 1:1. Това обаче не се хареса на Коко Динев. Защото Едо се осмели да остави на пейката чужденците Николас Раймонди и Бакалия Саканоко за сметка на Рони. И след последвал скандал между двамата Ераносян си тръгна. Няколко месеца по-късно си тръгна и Абушев, а мачът в Благоевград си остана единственият, в който той започна титуляр и в който игра 90 минути.

Бащата на Рангел е бивш вратар на Марица, но въпреки това момчето започва да играе футбол в Локомотив. Изкласява всички юношески гарнитури с черно-бялата фланелка, с която печели и Купата на България през 2003 година.

Последната година, преди да навърши пълнолетие, напуска за първи път Локо и преминава в Марица.

„Упорито ме налагаха като халф, а на този пост усещах, че не се чувствам добре”, обяснява по-късно причината за своето решение Абушев.

На стадиона в „Кършияка” треньорът Румен Байрев го поставя на върха на атаката и още след първите си няколко срещи с юношите старша възраст го викат и при мъжете. Става голмайстор на Марица, но въпреки това тимът изпада във „В” група и Рони преминава във Вихрен.

При второто си напускане на Лаута нападателят подписва договор с Берое. Вкарва няколко попадения, но само в контролни срещи. В официалните играта му не потръгва, а идват и търканията с треньора Ивко Ганчев. Скандалът е заради желанието на наставника да прати пловдивчанина да играе с юношите на зелено-белите. Абушев отказва категорично и това предопределя съдбата му – разтрогва с Берое по взаимно съгласие, въпреки че има договор за още 1 година.

От Стара Загора голмайсторът на Локо (Пд) се насочва към Гоце Делчев, където е на проби и също играе в няколко контроли. Точно тогава идва новината за оттеглянето на Коко Динев и се отваря нова възможност за завръщане на Лаута.

Оттам нататък историята е ясна. Рони прави най-силния си сезон в досегашната кариера и до момента има 8 отбелязани гола. В официалната статистика попаденията му са 7, тъй като това срещу Левски на Герена е записано от главния съдия като автогол, въпреки че Рони играе последен с топката.

Иначе изгряващата звезда на черно-белите е доста ученолюбив. Следва задочно в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” , специалност Макроикономика.

Възпитаник и на Руската гимназия „Иван Вазов”, със засилено изучаване на английски език.

Рони не слуша чалга, както повечето негови колеги. Предпочита хаус музика.

До преди няколко месеца той имаше две мечти във футбола – да играе в голямото пловдивско дерби и един ден да бъде повикан в националния отбор. Едната вече е реализирана. Цяла България видя как стана това. За другата – всичко е в неговите ръце (крака), както се казва в любимата му притча.