Световните лидери поздравиха папа Франциск

Лидери от цял свят пратиха пожелания за успешен понтификат

По целия свят, най-вече в развиващите се страни, беше приветствано избирането на първия папа от Американския континент, аржентинеца Хорхе Берголио, приел името папа Франциск.

Президентът на САЩ Барак Обама отправи горещи пожелания на новоизбрания папа и нарече новия папа "защитник на бедните и най-уязвимите сред нас" като изрази увереност, че той ще продължи да носи посланието на любовта и състраданието.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази пожелание новият папа да продължи диалога между религиите, подобно на предшественика му Бенедикт XVI.

Президентката на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер изпрати писмено послание на сънародника си, в което му пожела "плодотворна пасторска дейност", която му предстои да извърши "в
името на справедливостта, равенството, братство и мира по целия свят".

Президентът на Бразилия Дилма Русеф изтъкна, че вярващите очакват папата с нетърпение в Рио де Жанейро за Световните дни на католическата младеж през юли.

Европейският съюз пожела на Франциск дълъг и благословен понтификат, за да може да защитава и разпространява основните ценности на мира, солидарността и човешкото достойнство.

Френският президент Франсоа Оланд увери, че "Франция, вярна на историята и на универсалните принципи за свобода, равенство и братство ще продължи диалога на доверие, което винаги е
имала със Светия престол".

Австралийският премиер Джулия Гилърд, която е атеистка, приветства "историческото" избиране на папа от "Новия свят".

Германската канцлерка Ангела Меркел, дъщеря на протестантски пастор, заяви, че "мнозина очакват от папата да им даде насока, не само във въпросите свързани с вярата, но и се тези, свързани с мира, справедливостта и защитата на мирозданието".