Цената на тока може да падне още

Животът

14-03-2013, 09:39

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Намериха нови резерви

Нови резерви за намаляването на цената на тока  са били намерени след старта на протестите. Става въпрос за скъпата американската ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3”, пише Стандарт. Когато тръгнаха протестите срещу високите сметки, Министерството на икономиката е започнало преговори с двете американски компании, които държат скъпите ТЕЦ-ове в „Марица Изток”. Идеята е била да бъде намерен вариант за намаляване на цените им, от където да се свалят тарифите и за населението, научи „Стандарт” от свои източници.

От „Ей И Ес Гълъбово” са реагирали негативно и са отговорили, че имат дългосрочен договор, а цената е твърдо договорена. „КонтурГлобал” обаче са били по-сговорливи и са се съгласили да направят известни отстъпки. По време на разговорите се е стигнало до вариант единият от четирите блока на ТЕЦ-а да спре да доставя ток за регулирания пазар. По този начин 25% от скъпото електричество на централата е щял да излязе от микса на НЕК и да бъде заменен с по-евтина енергия.

От своя страна така тарифите за бита са щели да паднат от 5 март над 7-те процентра. Оставката на правителството обаче е изиграла лоша роля. От „КонтурГлобал” са заявили, че няма да подпишат такъв документ с кабинет в оставка. Едва ли ще го направят и при служебното правителство. Остава вариантът това да се случи след излъчването на редовен кабинет, коментират специалисти.