Дърпат шалтера на кърджалийци без предупреждение

Изключването започнало още в понеделник, без абонатите да бъдат уведомявани

Без предварително предупреждение и без шанса да реагират навреме, 511 домакинства се оказаха с изключен ток заради неплатени сметки на територията на общините Кърджали, Ардино и Черноочене, предаде БГНЕС. Това се случи, след като стотици хора не успяха да платят навреме жестоко надписаните сметки. Не помогнаха и жалбите на ужилените клиенти, в които се настояваше за ревизия на начислените суми и проверки на електромерите.

 

Изключването започна още в понеделник, без абонатите да бъдат уведомявани. Последваха шумни скандали в клиентския център на EVN в Кърджали. Пенсионирани полицаи, собственици на заведения, възрастни хора протестираха пред гишетата в центъра.

 

За цяло денонощие без ток са останали десетки хора, удостоверили платените сметки. Отговорът на служителя в центъра е, че в Кърджали не разполагат с "човешки ресурс, който да извърши всички механични действия" по новото включване, за което обаче се плаща такса.

 

На много от клиентите токът е спрян неправомерно поради грешки на техническите екипи.

Началникът на офиса в Кърджали Любомир Сираков междувременно излязъл в отпуск.

 

В писмения си отговор Крум Косев, от отдел "Комуникации" в централния офис на австрийската компания EVN в Пловдив, уточнява, че ако клиент има подадена жалба, дружеството не пристъпва към изключване, докато не приключи проверката по случая и не се изпрати отговор до клиента. Срокът за проверката е 2 дни след датата на внесената жалба, а в рамките на 4 трябва да се получи и писмото от централния офис.

 

"Както EVN България вече информира обществеността, дружеството предлага разсрочено плащане на фактури за електроенергия. Условията за сключване на споразумение за разсрочено плащане са индивидуални за всеки клиент, зависят от конкретния случай и от предпочитанията на клиентите", обясни още Косев.