България на 57-о място в света по Индекс на човешко развитие

Общество

15-03-2013, 11:37

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Живеем по 73,6 години, от тях учим през 10,6

България се нарежда на 57-о място от общо 186 страни в света по Индекс на човешкото развитие, сочат най-новите данни на ООН.

Точно на едно място преди нашата страна е поставена Румъния. На първите три места тази година са Норвегия, Австралия и САЩ, като в първата десетка влизат още Холандия, Германия, Нова Зеландия, Ирландия, Швеция, Швейцария и Япония.

Индексът на човешкото развитие (ИЧР) на ООН оценява нивото на бедността, грамотността, образованието, очакваната продължителност на живота и други подобни фактори. Той е стандартизирано средство за оценяване на благосъстоянието и най-вече на детското благополучие.
ИЧР оценява средните постижения на дадена страна в следните три основни аспекта от човешкото развитие:

1. Продължителност на живота и здравословен начин на живот, който се преценява според вероятната продължителност на живота към момента на раждането; 2. Знание или равнище на образованието, което се преценява според степента на грамотност на възрастните; 3. Жизнен стандарт.

Според данните на Организацията хората в България хората живеят по средно 73,6 години, като отделят средно 10,6 от тях за образование. На всеки 100 души в страната се падат по 164,9 абонати на фиксирани и мобилни услуги, а на всеки отделен българин - по средно 6,6 тона емисии въглероден диоксид.

"Докладът за развитието на човека", публикуван ежегодно от началото на 90-те, предлага Индекса на човешкото развитие като алтернатива на конвенционалните мерки за национален прогрес като равнището на доходите и темпа на икономически растеж.

В периода от 1980 до 2012 българският ИЧР се покачваше с 0,5% годишно от 0,673 до 0,782 днес. Индексът в Европа и Централна Азия като регион се увеличи от 0,651 през 1980 до 0,771 в днешно време, което означава, че България се намира над средното равнище по този показател.