Фиаско на общественото обсъждане на завода за боклук в София

Мисия София

15-03-2013, 13:22

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Гражданите отсвириха срещата, зам.-кметове говорят само с общинари

Тотална липса на интерес беляза готвеното обществено обсъждане за изграждане на завода за боклук в София.

Влошените метеорологични условия са отказали хората да дойдат на общественото обсъждане, което Столична община организира, за да обяви, че ще тегли на заем, с който да се осигури съфинансирането на общината в проекта за изграждане на завода, обявиха зам.-кметът по финансите и екологията Дончо Барбалов и Мария Бояджийска.

"Другата причина да няма граждани на обсъждането е и това, че за този проект се е говорило много през последните години", отчете Барбалов.

Половин час след обявения час на обсъждането не се появи нито един гражданин и представителите на общината разказаха за заема на други общинари, които се отзоваха на поканата.

Заемът е в размер на 35 204 950 лв. и ще бъде изтеглен от Европейската инвестиционна банка. Той ще е дългосрочен и ще се изплаща до 2038 г.

За първите четири години няма да се дължи лихва. Втората фаза на интегрираната система за отпадъци трябва да е готова до края на 2014 г.

Зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска е категорична, че заемът няма да се отрази на размера на такса битови отпадъци за столичани.