Израел кани наши строители, дава 2000 евро на месец

Мисия Пловдив

15-03-2013, 12:26

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Търсят се хора с чисто минало и доказани качества

Около 2000 евро на месец могат да получат български строителни работници, ако заминат за Израел. Това обяви в Пловдив н. пр. посланикът на Израел у нас, Шаул Камиса Раз. Той посочи, че съгласно договора, сключен между двете държави, наши кадри от строителния бранш могат да заминат на работа в близкоизточната държава при много добри условия.

Сключва се 3-годишен договор без посреднически фирми и ощетяващи комисионни или такси. Средната заплата е 2000, като това е базово заплащане и може да варира в зависимост от специалността на всеки работник. Ако се работи извънредно, се получва допълнително, а за качествената работа има бонуси. Общото заплащане за целия период на договора варира около 70 000 евро, което е много добра оферта, посочи посланикът.

Към кандидатите има няколко изисквания. Първо те трябва да са с чисто съдебно минало. Не бива да имат роднини в Израел. Желаещите трябва да са професионалисти с доказани умения и натрупан стаж. След като бъдат одобрени, кандидатите заминават на групи от няколкостотин души. Трансферът се извършва на всеки 3 месеца. Повече информация може да се намери в Министерството на труда и социалната политика или в посолството на Израел в София.

Договорът между София и Йерусалим за наемането на наши работници бе сключен за рекордно кратък срок, посочи Раз. Благодарение на това в Израел ще могат да работят 3000 наши строители от различни сфери. В близкоизточната страна вече са заминали 850 българи. Очкава се уговорената квота да бъде запълнена до следващото лято. За да се популяризира проектът, ще бъдат проведени три информационни срещи – в София, Шумен и Бургас. Там представители на местните власти и браншовите сдружения ще бъдат запознати с предлаганите условия. А те са повече от отлични, заяви Раз.

Това е една от най-добрите общи инициативи, която е в интерес на двете държави. От една страна ще се намери заетост за много безработни българи, а от друга - по-бързо ще се реши проблемът с острия недостиг на жилища в Израел. Това е важен икономически проект.  Инициатива бе на правитеслвтото на ГЕРБ. Надявам се, че и следващите управници ще поддържат тази успешна линия на сътрудничество между Израел и България, заяви н. пр. Шаул Камиса Раз.