И Сливенската митрополия направи дарение за параклиса в Бургас

Мисия Бургас

15-03-2013, 13:38

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Близо 3 хил. лв. събраха бургаски художници за параклиса в Морската

1000 даде Дядо Йоаникий за бъдещия храм в морската градина

"Решението за построяването на параклиса в морската градина е прецедент в работата на Бургаския общински съвет, тъй като то беше прието без спорове и единодушно от общинските съветници".

Това каза днес по време на освещаването на терена, върху който ще бъде изграден параклиса "Свети Георги Победоносец"  в Mорската градина областният управител на Бургас - Константин Гребенаров. Той е и председател на инициативния комитет за реализацията проекта, а негов архитект е Тодор Кожухаров, който е дарил идеята си безвъзмездно. 

В присътвието на всички роти от Военно морска база Бургас, водени от комодор Петев, председателят на ОбС в Бургас, вече бивши народни представители и много дарители беше положен първият камък на храма. Той беше поставен от Сливенския митрополит Йоаникий, който отслужи и водосвет, а на финал обяви и желанието на Сливенската митрополия да участва в дарителската акция със сумата от 1000 лева. 

До момента събраните са 36 хиляди, със съсдействието на цял Бургас, необходимата сума за пълното довършване обаче е около 70 000 лв. По думите на фирмата, която ще изгражда християнската обител - Унистрой зданието ще бъде вдигнато за по-малко от три месеца. 

Очаква се откриването да се състои на Георгьовден - 6 май. 

В своята реч областният управител Гребенаров благодари на всички институции, съдействали за строежа на параклиса, сред които ОбС, Община Бургас, дарителите Руси Куртлаков, бизнесмена Неджет Куш, фирмите Унистрой, Унибетони, Димитър Караненов и всички бургазлии, които са се включили в лептата.