Туристическият бранш готов да брани зам.-министъра си с протести

Общество

15-03-2013, 13:40

Снимка:

БГНЕС архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Иво Маринов беше експерт в правителството на Борисов, служебният кабинет го махна

Протести на работещите в туризма в цялата страна ще организират 11 браншови огранизации, недоволни от оставката на зам.-министъра с ресор туризъм Иво Маринов. Представителите на работодателите, хотелиерите, ресторантьорите, екскурзоводите, занимаващите се със СПА и уелнес туризъм, с детски пътувания - на практика цялата туристическа индустрия, искат спешна среща с новия министър-председател Марин Райков, пред когото да изложат мотивите си.

"Във връзка с приемането на новия Закон за туризма, спешно предстои изготвянето на 14 Наредби, свързани с него. След два месеца се открива летният туристически сезон, а има и ред други текущи проблеми за разрешаване", пишат председателите на организациите. В друго писмо - до президента Росен Плевналиев браншовиците настояват Иво Маринов да  продължи да ги представлява и в служебното правителство "във връзка с предстоящите национални участия на България в най-големите международни туристичеки изложения в Берлин, Москва и Киев, както и такива на перспективните пазари като Китай, Япония и Катар, кандидатурата на България за втори мандат в Изпълнителния Съвет на Световната организация по туризъм към ООН, както и работата по ОП “Регионално развитие”, по мярката където МИЕТ е пряк бенефициент". Само от борсите в Москва и Киев се очакват около 1,5 млн. записвания за лято 2013 г.
Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов подаде оставка вчера по искане на служебния министър Асен Василев, според когото не е необходимо да има заместник, който да отговаря за туризма.

Маринов беше назначен с ресор “Туризъм и външно-икономическа политика” в правителството на Бойко Борисов по настояване на професионалните организации в качеството му на експерт.
Според изчисленията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) приблизително 12% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България се формира от приходите от туризма.

Според браншовиците обаче това е един от малкото наистина работещи отрасли в българската икономика, който с малко помощ от държавата може да се превърне и в спасителен пояс за страната ни.

Те са категорични, че ще отстояват правата си и още следващата седмица хиляди ще излязат на улиците в София, Варна, Бургас, Банско и други туритисчески центрове, за да поискат най-после адекватно отношение от страна на държавата към туристическата индустрия.