Спасени евреи разказаха потресаващите си истории (ВИДЕО)

Мисия Пловдив

15-03-2013, 13:41

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Живи свидетели на събитията отпреди 70 години разчувстваха Пловдив със спомените си

Истински истории за спасението на българските евреи по време на Втората световна война разказаха днес живи участници в драматичните събития. Много от тях били още деца по време на драматичните събития. Всички обаче показаха, че още помнят българския език и споделиха, колко развълнувани са да се завърнат в Пловдив.

На срещата с тях присъства и зам.-кметът Стефан Стоянов. Той посочи, че страната и в частност града ни са дали на цяла Европа урок по хуманизъм. "България не само спаси 48 000 от лагерите на смъртта, но и издаде транзитни визи на още близо 20 000 евреи, запазвайки живота  им", изтъкна Стоянов.

Между двата народа - българския и еврейския, има много общи черти. И двата са малки, но качествени, и двата народа са дали много жертви, за да се запазят. Затова българите са защитили евреите както биха защитили себе си. Това посочи на свой ред н. пр. посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз. Това е едно чудо, което тръгнало отдолу - от хората, от църквата. Благодарение на тях се намесват и големите български държавници, изтъкна още той.

Израел дължи много на страната ни, посочи Раз. Първите българи, отишли в Израел, взеха оръжие и воюваха за независимост. Днес голяма част от елита е именно от български евреи. Те са признати лекари и военни. Благодарността ни може да се види и днес по българските имена на улици и институции в Израел, заключи посланикът.

Трима живи свидетели на събитията отпреди 70-години разказаха своите истории. Тайни Мадлен разказа потресаващ спомен как е била спасена от тежка болест. Своата история разказа и Йосиф Бенбасат. Вижте прикачените клипове.