Изпускат "Цанков камък", тръгна огромна вълна (+)

Спасители с мегафони алармират населението да не приближава коритото на река Въча

Голяма приливна вълна идва от язовир "Цанков камък" по посока Пловдив и всички селища по поречието на река Въча, предупредиха от Гражданска защита.

Да се пазят в селищата след Кричим - Йоаким Груево, Куртово Конаре, Стамболийски, Кадиево, Оризари - предупреждават с мегафони на място спасители. Aварийни екипи обикалят и алармират населението да се отдалечи от коритото на река Въча. "Хора , които се намират в коритото, незабавно да напуснат", се чува от мегафоните.

В момента частично е отворен клапан на "Цанков камък", който изпуска 90 куб. м вода/сек., а на яз. "Кричим" работи централата.

Целта е да се освободи повече място във водоемите за очакваните обилни валежи през следващата седмица и предстоящото снеготопене.

Според кмета на Кричим Атанас Калчев ситуацията е овладяна. Количеството изпускана вода щяло да мине през турбините и после по река Въча в рамките на града.

Призовава се да не се създава хаос и страх сред населението.

Възможно е повишаване на нивото на реките Въча и Марица след устието на река Въча, предупреди и областният управител на Пловдив Здравко Димитров. Той официално алармира кметовете да се създаде необходимата организация за предотвратяване, овладяване и ликвидиране на евентуални последствия от наводнения на територията на общините.

Снощи е имало излизане от коритото на река Триградска. Засегната е една къща, където е наводнен приземният етаж, обави началникът на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" - Смолян комисар Красимир Шотаров. Постепенно водите там се оттичат, но все още са завишени.