Давам живота си за народа, семейството и България!

Във Велико Търново почетоха паметта на Траян Маречков – първият човек, който се самозапали

Близо 20 души запалиха свещ в памет на 26-годишния Траян Маречков, който беше първият човек, който се самозапали на 18 февруари във Велико Търново. След Траян още трима души посегнаха на живота си по подобен начин.

Хората се събраха на светофарите на бул. "България", където младият мъж се запали. На помена присъства и братът на Траян, който запали най-голямата свещ, съобщава "Фокус".

"Тук на това място за първи път един от нас дръзна да прояви своята крайна форма на протест. Някои от нас го познаваха, други бяха просто чували за него, а за трети - той беше близък, но за всички нас той беше един добър съгражданин", гласеше част от есе, посветено на Траян.

"Някои твърдяха, че е луд. Нима не е лудост, всичко, което се случва. Други твърдяха, че е крайно беден – това също беше лъжа. Траян беше може би и душевно и умствено най-богатия, който познавам. Може би сте чували още дузина грешни и изкривени тези за целта на саможертвата, но истината е, че беше твърде чувствителен", се казва още в словото посветено на запалилият се младеж.

"Давам живота си за народа, семейството и България с надеждата, че политиката и правителството ще подобрят стандарта на народа",  бяха предсмъртните му думи, цитирани от негова близка.