Най-необичайните религии по света

Животът

15-03-2013, 18:19

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Новият папа ще се конкурира с джедаи и спагетени чудовища

Наскоро Римокатолическата църква си избра нов духовен водач. Новината бързо обиколи света, тъй като всички познават влиянието на християнството. Често в новините попадат и събития, свързани с различни секти като Талибаните, Свидетели на Яхова или звезди, последователи на Сциентологията. Има обаче и някои крайно необичайни вярвания, възникнали сравнително наскоро, които набират сила.

За много хора филмът „Междузвездни войни” е религия. Буквално! През 2001 година лондончанинът Барни Джоунс решава, че в лентата има много повече от фантастика. Той вижда дълбока философия и обяснения за „битието”. Така у него се поражда  идеята, че джедайството си е цяла религия. Без много да се замислят той и брат му Даниел основават Църквата на джедаите. Основният стълб на джедайската религия естествено е пълният контрол върху силата. С времето последователите им стават все повече и повече. Така истински вярващите в пътя на Йода вече са стотици хиляди. При преброяване на населението на Англия преди няколко години, всеки седми е обявил, че проповядва джедайство. Сред тях има дори полицаи. Друго проучване посочва, че последователите на Барни Джоунс, чието духовно име вече е джедай-майстор Женоба Хехол, на Острова са около 700 хил. Религията на джедаите изповядват още 100 хил. австралийци, канадци и жители на Нова Зеландия. В момента започват мисионерски акции в Далечния Изток, а в Чикаго вече има клон на новата религия. През 2006 г. джедаите дори отправили молба към ООН да регистрира официално вярата им, но това все още не се е случило.

Няма как да пропуснем и Църквата на летящото спагетено чудовище. Тази пародия на религия се появява за първи път през 2005 г. в отговор на засиления натиск от страна на християнски групи в САЩ за изучаване на креационизма в щатските училища. Създател на Църквата на летящото спагетено чудовище е младият физик от университета в Орегон Боби Хендерсън. През май 2005 г. той изпраща открито писмо до Съвета по образованието в Канзас. В него той излага своя система от вярвания, наречена «пастафарианство». Хендерсън твърди, че Вселената всъщност е дело на летящото спагетено чудовище - висше същество, което много прилича на порция спагети с кюфтета. Разполагаме с твърди доказателства, макар никой от нас да не е присъствал на събитието, пише младият учен. Според неговата хипотеза чудовището е създало света след тежък запой, с което той обяснява множеството дефекти при сътворението на Земята. Пастафарианството има свои Рай и Ад. Раят е място, където има вулкан с бира и стриптизьорки. Адът е подобен, само дето бирата е изветряла, а стриптизьорките имат венерически болести. Всеки петък е обявен за религиозен празник. За изненада, включително на самия й създател, новата псевдорелигия бързо набра популярност в интернет. Нейни последователи има дори и в България. Най-големите й фенове по света дори се борят за правата си като се снимат с гевгир на главата за официалните документи.

Нуоубианството обаче вероятно е най-странната религия. Тя възниква от ученията на американеца Дуайт Йорк. Той основава своята  вяра през 70-те години. Базира я на множество възгледи на движения като Асатра, Масонството, Розенкройцерството, Мавърската църква на познанието в Америка, Кадианския култ на Мирза Гулам Ахмад, нумерологията на Рашад Халифа и теориите за древни космически контакти на Закария Сичин. Религията обаче се развива доста динамично и претърпява много промени и удари. Известен е случаят, при който Нуоубианците си построили град по подобие на египетските пирамиди в окръг Путнам, американския щата Джорджия. В последствие обаче той бил разрушен. Дуайт Йорк също се сблъскал с трудности. Той влязъл в затвора с присъди за пране на пари и посегателства над деца.

Въпреки това обаче неговото учение още съществува. То включва цяла поредица от меко казано странни митове. В един от тях се твърди, че белите хора първоначално са създадени като раса от убийци, за да служат на черните като армия от роби, но после нещата се обърнали. Другите вярвания са: след раждане плацентата трябва да се зарови, защото иначе може да я намери дявола и да направи „дубликат” на бебето. След аборт някои ембриони оцеляват и заживяват в каналите, където се събират и обучават, за да превземат света. Някога хората са били перфектно симетрични, но когато метеорит ударил Земята, наклонил осите й и изместил сърцата и другите органи хаотично. Всеки от нас има клонинги в различни части на света. Жените са съществували поколения наред преди да изобретят мъжете чрез генетични манипулации. Видът Хомо сапиенс е резултат от експерименти за клониране на Хомо еректус на Марс. Никола Тесла е дошъл на Земята от Венера.

Най-интересният мит е, че Илюминатите са отгледали детето на Сатаната, което се родило на 6 юни 1966 година в къща на 72-ра улица в Ню Йорк, която принадлежи на Жаклин Кенеди-Онасис. Папата присъствал на раждането и дори провел некроманска церемония. След това детето е възпитано от бившия президент на САЩ Ричард Никсън и сега живее в Белгия, като тялото му е свързано с компютър наречен „Звярът 3М” или просто “3666.” Е как да не повярваш!