Регистрацията за изборите тръгва на 19 март

Най-доброто от печата

16-03-2013, 09:46

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

До 1 април е срокът за формиране на коалиции

Партиите ще могат да се регистрират за изборите за депутати от 19 март, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Приемането на документите ще се извършва всеки ден от 9 до 17 часа в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър І" № 1, зала "Света София". Крайният срок е 18 часа на 27 март.

За пореден път от ГЕРБ ще се борят да се регистрират първи. За целта младежите от партията вече дежурят пред ЦИК. Те ще се редуват на четиричасови смени пред ЦИК, като първите двама от политическата сила бяха на пост още от 7 часа сутринта в петък.

До 1 април е срокът за формиране на коалициите за изборите. Те могат да се образуват само от регистрирани в ЦИК партии. Съюзите могат да повтарят абревиатура на някоя от формациите в неговия състав.

Дотогава е и крайната дата за инициативните комитети, които искат да излъчат независими кандидати за депутати.

Комитетът трябва да включва от трима до 7 избиратели с постоянен адрес на територията на съответния район. Срокът за регистрация на независимите кандидати в районните избирателни комисии е 9 април, или 32 дни преди изборите. За регистрацията на независимия кандидат, в подкрепа на кандидатурата му, са необходими не по-малко от 3 на сто, но не повече от 5000 избиратели с постоянен адрес на територията на района.

До 6 април пък ще се регистрират кандидатските листи на партиите и коалициите в съответните районни избирателни комисии (РИК).

Банковият депозит, който трябва да внесат партиите и инициативните комитети, за да участват на изборите, е 10 000 лв. Той ще бъде възстановен, ако политическата формация получи поне 1 на сто от гласовете на национално ниво.