Снегът в Смолянско стигна 15 см

Животът

16-03-2013, 09:58

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Автомобилите - с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета

Около осем сантиметра е новата снежна покривка в Смолянска област, предаде БНР. По информация на БГНЕС по най-вискоите места са отчетени 15 сантиметра сняг. Въведени са ограничения за движение на автомобилите с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през проходите Рожен, Пампорово и Превала.

Товарните автомобили трябва да бъдат без ремаркета и полуремаректа по направленията Доспат – Сърница, Доспат – Гоце Делчев и Доспат – Батак. По данни на Областното пътно управление всички пътища от републиканската пътна мрежа се почистват и обработват с пясък и сол.

Постепенно се нормализира обстановката в страната. Оранжев код за опасност от ураганен вятър е обявен за област Сливен. Експертите предупреждават, че са възможни щети и жертви. В почти цялата останала част от страната е в сила жълт код отново за силен вятър, а в областите Кърджали и Смолян и заради обилни валежи. За опасност от повишение на нивата на реките и водните басейни почти в цялата страна, предупреждават от министерството на околната среда и водите. Причините са снеготопенето и очакваните обилни валежи.

Очаква се съществено да се покачат водите на Арда и Места, също и притоците на Марица. Затова "Язовири и каскади" започнаха контролирано изпускане на яз. "Цанков камък", а на яз. "Кричим" работи централата. Целта е да се освободи повече място във водоемите за очакваните обилни валежи през следващата седмица и предстоящото снеготопене.