"Табу" дава старт на "Дните на европейския парламент" в Пловдив

Мисия Пловдив

16-03-2013, 11:00

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Гледаме лента финалист на награда ЛУКС 2012 безплатно в неделя

Информационното бюро на Европейския парламент у нас организира Гала вечер на наградата за кино ЛУКС 2012 на ЕП, в рамките на Международния София Филм Фест. Лентата "Табу", финалист за приза ЛУКС 2012, ще бъде представен безплатно на три прожекции. В нашия град филма може да гледаме утре от 18, 30 часа в „Лъки Синема“, а прожекцията в София в понеделник 18 март в Дома на киното е заключителната гала вечер. Бургазлии първи имаха шанса да се наследят на филма снощи в Общинското кино „АБ“. Актрисата Ана Морейра, която изпълнява една от главните роли във филма, ще представи копродукцията на Португалия, Германия, Франция и Бразилия. В рамките на прожекциите са предвидени публични дискусии и в трите града с участието на актрисата Ана Морейра, изпълнителка на една от главните роли във филма.

Българската премиера на "Табу" се състоя през ноември 2012 г. в София в рамките на панорамата на трите филма-финалисти за наградата ЛУКС за 2012 г. Лентата е дело на режисьора Мигел Гомес и е носител на неграда "Алфред Бауер", Берлинале 2012. Участват

Teresa Madruga (Пилар), Laura Soveral (възрастната Аурора), Ana Moreira (младата Аурора), Henrique Espírito Santo (възрастният Джан-Лука Вентура), Carloto Cotta (младият Вентура), Isabel Cardoso (Санта), Manuel Mesquita (Марио).

Историята от първата част на филма "Табу" - "Изгубеният рай" (Paraíso perdido) се развива в днешен Лисабон и разказва за Пилар, петдесетгодишна жена, членка на християнската общност в Тезе. Тя посвещава времето си на другите хора и на различни добри дела. От време на време се грижи за възрастната си съседка Аурора, която страда от старческа деменция. Въобразява си, че е преследвана от цветнокожата си домашна помощница Санта и че е изоставена от дъщеря си. Но всеотдайността на Пилар като че ли не намира истински отзвук нито у околните, нито у хванатата в капана на своите мании възрастна жена.

Неочакваната смърт на Аурора ще открехне вратата към едно дълбоко погребано минало във втората част на филма - "Раят" (Paraíso). Джан-Лука Вентура, отдавна изчезнал любовник на Аурора, е човекът, който ще открие на Пилар и Санта историята на възрастната жена - една тайна любов, която ги събира в Африка, в португалска колония, станала жертва на първите катаклизми на борбата за независимост. Очаквайте интервю с актрисата Ана Морейра.

Какво представлява наградата за кино LUX на ЕП?

С присъждането на наградата LUX всяка година от 2007 г. насам Европейският парламент се стреми да подкрепя както обществения дебат, посветен на ЕС и неговите политики, така и разпространението на европейски (ко)продукции. Победителят за миналата година, избран от членовете на Европейския парламент, - Io sono Li (Шун Ли и поетът), копродукция на Италия и Франция бе обявен на 21 ноември 2012 г.