Стотина полицейски синдикати организираха открито събрание

Стотина души са се събрали в парк "Заимов"

Около 100 служители на МВР са се събрали на открито събрание в парк "Заимов" в столицата.

Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), посочи, че служителите на МВР са се събрали днес, за да покажат какво очакват както от служебния министър на вътрешните работи, така и от следващото правителство.

По думите му, полицаите няма да се откажат от това да настояват да им бъде заплатен нощният труд, както и този в почивните дни. По отношение на споразумението на СФСМВР с Министерство на вътрешните работи, което бе прекратено, Валентин Попов отбеляза, че Синдикалната федерация вече преговаря със служебния министър Петя Първанова и се очаква в следващите няколко дни да има развитие по въпроса.

Масовото събрание е организирано от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Преди 4 години в парка "Заимов" се събраха около 15 000 служители на органите на реда, което се превърна в най-големия протест в историята на МВР.

Днес обаче събралите се полицаи заявяват, че не протестират, а само "празнуват" и отбелязват тази дата. От синдикалната федерация продължават да настояват да бъде установен граждански контрол в министерството, което може да бъде постигнато чрез назначаването на зам.-министър във вътрешното министерство. Според федерацията на служителите на реда - трябва незабавно да бъде подписано споразумение от служебния министър на вътрешните работи Петя Първанова за социално партньорство със СФСМВР.