Международна проверка на сметките за ток?

Животът

16-03-2013, 17:36

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Идеята е на новия министър на икономиката, енергетиката и туризма - Асен Василев

Новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев предлага да бъде направен международен одит на сметките за ток, за да се види защо са толкова високи. Според него така ще се види кой на кого и какво плаща, защо го плаща и обосновани ли са разходите. На базата на този преглед ще се види как ценовата структура може да бъде променена, коментира Василев пред Нова телевизия..

Министърът е предложил енергетиката да бъде отделена в ново министерство, но се оказало, че това е много трудно да стане, тъй като минава през акт на народното събрание. Василев заяви категорично, че енергетиката е важен отрасъл в икономиката и заслужава особено внимание. По думите му трябва да се работи внимателно с ДКЕВР. Важно е да се защитят потребителите и те да нямат неравностойни договори с дружествата, каза още Василев.

Новият министър изрази личното си становище и по въпроса за данъка върху лихвите по депозити, наложен от правителството на ГЕРБ по времето, когато Симеон Дянков бе финансов министър. Тази мярка няма да доведе до ефекта, който се очакваше от нея и икономически тя е необоснована и неефективна, бяха думите на Асен Василев.

Туризмът е един от най-важните отрасли на икономиката, заяви още новият ресорен министър. С тези думи той опроверга появилите се слухове, че след освобождаването от поста на заместник-министъра с ресор „туризъм" Иво Маринов, служебният кабинет ще зачеркне този отрасъл. Новото име за поста вече е избрано, но министърът отказа да го съобщи, защото назначението зависи и от премиера Марин Райков. Държавата е изцяло зад туризма и се надявам да работим с браншовите организации, за да помислим как туризмът в България да стане по-добър продукт, по-добра услуга, заяви Василев.