Актрисата от "Табу": Тук се чувствам като у дома

Бургас Лайф

17-03-2013, 06:00

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Португалската звезда представи лентата в Бургас, тя е и част от журито на документалните видеа в "София филм фест"

"Чувствам се като у дома си, хората са много мили, храната е чудесна. Малко екзотично, но в същото време много познато, харесва ми".

Това сподели за страната ни актрисата Ана Морейра, която изигра главната роля във филма "Табу" по време на представянето на лентата в Бургас.

Португалската актриса гостува в България през последната седмица, тъй като бе част от журито за документални ленти на "София филм фест". В Бургас талантливата актриса разказа за първите стъпки пред камера, за срещите си с режисьора Мигел Гомеш и за лентата "Табу". 

"Случайно станах актриса. Когато бях на 17 исках да уча графичен дизайн, но братът на моя приятелка започна да учи режисура и ме поканил да изиграя роля в негов късометражен филм. Много добре се получи, защото снимките бяха през лятото, а аз учех през есента и зимата", обяснява Морейра.

По-късно обаче осъзнава, че седмото изкуство голямата й страст и започва сериозно да се занимава с участията във филми и оставя следването на заден план. Първата сериозна и важна роля изиграва във високооценения в Кан "Мутанти" на режисьорката Тереза Вилаверде, а не след дълго среща начинаещия тогава Гомеш.

"Когато срещнах Мигел вече имах няколко пълнометражни филма зад гърба си, докато той беше в самото начало на кариерата си и снимаше късометражни ленти. Имаше много дълга коса до кръста, вързана на конска опашка и ние се погледнахме, не знам защо, подозрително и не можех докрай да разбера дали се харесахме. Няколко години по-късно срещнах Мигел на улицата и той ми каза "Ана, пиша един сценарий точно за теб", на което аз казах "Ще ти повярвам като видя договора", разказва с усмивка португалската актриса.

Едва няколко години по-късно Морейра наистина получила сценария, но тогава филмът носил името "Аурора" на главната героиня, но снимките така и не започнали. В крайна сметка преди около 2 години екипът заминал за Мозамбик, където реализирали продукцията. Режисьорът обаче решил да не се ръководи от вече написания сценарии и просто го изхвърлил, оставяйки актьорите да импровизират и да изградят образите, така както ги усещат и виждат. 

"Когато един автор пише текст специално за една актриса той знае, че когато тя изиграе този персонаж тя ще донесе още нещо към това, което го има в текста. Беше благословия да работя с него. Когато пристигнахме в Мозамбик той просто изхвърли сценария и всеки следващ ден работихме с насоки, които той ни даваше, импровизирахме много", обясни Морейра.

Случайност е, че родителите на Ана са от една от португалските колонии, където са се запознали и след това влюбили. Всички истории, свързани с живота по онова време, режима, идеята за свободата, които майка й и баба й са й разказвали са я провокирали да участва във филма с още по-голямо желание и да доизгради образа на Аурора такъв какъвто е в лентата.

Истински изненадана останала  когато за пръв път видяла финалната версия на лентата. Импровизациите, липсата на сценарий, както и това, че тя не е участвала в снимките на първата част, а втората е черно-бяла и без говор оставят у Ана усещането, "че е снимала филм, но не този".

Извън филмовия свят се описва като срамежливо момиче, което обича да мечта и да говори. "За срамежливо момиче като мен да стана актриса беше като бягство от реалността, също така се конфронтирам със собствените си страхове", споделя тя.