Каним туристи на сладко море

Най-доброто от печата

17-03-2013, 08:36

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Специален заместник ще отговаря само за сектор "Туризъм"

Едно от уникалните туристически предимства на България е, че Черно море не е солено и с това може да се привличат туристи.

Това обяви новият икономически министър Асен Василев пред Нова тв. "Черно море е сред най-малко солените морета в света, това не се промотира, а би трябвало, защото в него можеш да плуваш дълго време, без да ти се зачервяват очите", обясни предимствата Василев. Той разкритикува липсата на визия в бранша, както и новото туристическо лого.

Според него е крайно време да се разбере каква дестинация искаме да бъде - ще привличаме шумни младежи и купонджии или семейства с деца, които търсят спокойствие.
Според министъра служебният кабинет трудно ще реши това, но ще даде насока за промяна на модела.

"Може да забравим за този туристически сезон, той вече е уговорен, но е важно какво ще стане в бъдеще", обясни той. По думите му туризмът бележи ръст заради ниските цени.

Министърът иска специален заместник да отговаря само за сектор "Туризъм". Василев не обяви името му, но подчерта, че това със сигурност няма да е подалият оставка преди дни Иво Маринов.

Заради неговото напускане от туристическия бранш заплашиха с национален протест. Според източник от икономическото министерство освен ресорен зам.-министър по туризма ще има още двама - за малките и средните предприятия и за енергетиката. Единият ще е жена. Имената ще са ясни в понеделник.

Василев лансира и идея за съживяване на дребния бизнес. Той вижда опция за стимул чрез възлагане на поръчка за саниране на 250 обществени сгради. Конкурсът тече в момента и 6 големи фирми са предложили оферти до 50 млн. лв.

Според Василев те ще използват подизпълнители, което ще налее пари в малките строителни компании. Сумите се осигуряват от ЕС чрез Международен фонд "Козлодуй".