Държавата плаща защитата на Галеви

Най-доброто от печата

17-03-2013, 08:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Дава 7000 лв. за адвокати, за да отнеме имоти за 4 млн.

България ще плати защитата на Пламен Галев и Ангел Христов. Това заяви за “Стандарт” новият шеф на Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, Пламен Георгиев. Държавата ще се бръкне с общо 7000 лв., за да наеме адвокати на "братята" и на двама техни съучастници - счетоводителката Христина Ангелова и Методи Ковачев. Ако комисията успее да докаже, че имотите им, оценявани за над 4 млн. лв., са с незаконни пари, тя ще ги отнеме.
"Понеже Галеви липсват, те не могат да си наемат защитници. Служебни адвокати се назначават само в наказателното производство. Затова се налага ние да им осигурим защита", коментира Георгиев. Следващото заседание по делото за отнемане на имотите е насрочено за 29 май в Кюстендилския окръжен съд.

 

Комисията за отнемане на имуществото ще доказва чрез свидетели, че резиденцията в село Ресилово е фактически собственост на Галеви. По документи тя се води на офшорката от Сейшелските острови PAG Nord Adams. По документи двамата плащали наем от по 150 лв. на офшорката, за да живеят в имението палат, което се състои от две дворни места от по 805 кв. м, заедно с две триетажни сгради от по близо 700 квадрата разгъната площ, имение от 10,6 дка с покрит плувен басейн с площ от 524 квадрата.
"Има свидетели и други документи, които удостоверяват, че Галеви са контролирали офшорката, и това ще бъде основният ни коз за отнемането й", заяви Пламен Георгиев.
Пламен Галев и Ангел Христов се разследват и за пране на 35,5 млн. лв. В хода на това разследване прокуратурата получила и документи, които доказват свързаността между тях и офшорката, смятат експерти.
"В момента са внесени искове за незаконно имущество срещу двама известни варненски общински съветници. Искът срещу Веселин Данов е за 7,5 млн. лв., а срещу друг общински съветник и бивш президент на футболен клуб Иван Славков - за малко повече от половин милион", заяви вчера Георгиев през бТВ.
Пламен Георгиев призна, че е получавал заплахи и като заместник-министър, и като председател на комисията. "Бяха от различно естество и най-вече, че ще пострада кариерното ми развитие", уточни той.