Кукери в женски дрехи гонят злото в Карловско

Животът

17-03-2013, 11:41

Снимка:

bulgarianews.eu

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Персонажите булка и младоженец най-популярни

 

12 организирани кукерски групи ще гонят злите сили в Карловско на Сирни заговезни или Старчовден, както наричат празника в общината, съобщи Йора Атанасова, съосновател на фондация "Кукери". По думите и, има и три неорганизирани групи в селата Бегунци, Мръченик и Христо Даново, който ще раздрънкат на площада, за да пропъдят лошото и да измолят берекет, посочва Радио Фокус – Пловдив.

В Карловско кукерите, които се наричат още старци, са красиви и се набляга повече на естетиката, каза още Атанасова. Според нея, в този край кукерите са по-скоро положителни и добри персонажи. Характерно е, че при облеклото си те използват женски дрехи и аксесоари. Слагат пошове, колани, гривни и други, каза още Атанасова. Георг Краев ги нарича още високи персонажи, а останалите маскирани – ниски персонажи, добави експерът.

В Карловско, много от хората се маскират и се превъплъщават в саркастични образи. Те се наричат още плашилки или арепки. Характерни са персонажите булка и младоженец, които се играят от млади мъже. В село Климент се прави една много интересна тройка, която се състои от булка, която се играе от млад мъж и двама кукери, каза още Атанасова. По думите й, кукерите водят булката и когато срещнат някой на улицата, той трябва да ги дари. На булката се целува ръка, но през кърпа, за да се избегнат закачки и спекулации.