ЧЕЗ отвърна: Спазваме стриктно законите на България

Оказваме пълно съдействие на Прокуратурата, НАП и проверяващите, отчитат от дружеството

Компаниите от групата на ЧЕЗ в България коректно изпълняват лицензионните си задължения, заявяват в изявление от ръководството на компанията.

"ЧЕЗ в България стриктно изпълнява своите данъчни задължения. От началото на дейността си до сега сме платили 429 милиона лева данъци на българската държава. Групата ЧЕЗ е инвестирала в България 1.7 милиарда лева и осигурява работни места за повече от 3500 души”, отчитат от дружеството.

От там са категорични, че са спазвали, спазват и ще продължават да спазват законите на България и на всички страни, в които работим.

"Оказваме пълно съдействие на Прокуратурата, НАП и всички останали проверяващи органи и очакваме да бъдем уведомени по законоустановения ред и в законоустановения срок за резултатите от тях. Вярваме, че тези резултати ще докажат точно, че стриктно спазваме българските закони", се казва още в изявлението на ръководството на ЧЕЗ България.

 

Както е известно преди ден главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че започната процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ.

По думите му още в началната проверка на Върховната административна прокуратура в държавната комисия са установени масови нарушения на периода на отчитане на електроенергия. "Установено е, че ДКЕВР не е реагирала на нито един от тези случаи, въпреки масовите оплаквания на граждани", каза Цацаров.

В следствие на резултатите Върховната административна прокуратура е отправила две предложения до комисията. Първото е да осъществи административно-наказателни процедури по налагане на имуществени санкции за всеки отделен случай на констатирано такова нарушение. Второто е да започне процедура по отнемане лиценза на това ЕРП.