Столичани и перничани дишат най-мръсния въздух

Мисия София

18-03-2013, 08:16

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Основните причини - тецовете и автомобилния трафик

София, Перник и Гълъбово са сред градовете с най-мръсен въздух. Те са населените места с повече от един т.нар. проблемен замърсител. Основни причини за високото ниво на вредни емисии са тецовете и автомобилният трафик.

Това показа обобщението на данните за година назад, което направиха експерти от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

Ежедневният бюлетин дава нивата на основни показатели, които характеризират качеството на атмосферния въздух според националното и европейското законодателство.

Един от основните показатели, които се наблюдават в градовете, е съдържанието на фините прахови частици. Обикновено са най-високи при мъгли - защото тогава няма циркулация на въздуха и те се задържат.

Пределно допустимата граница за серен диоксид в атмосферния въздух се смята за нарушена в пунктовете за мониторинг, когато са регистрирани повече от 24 средночасови стойности над праговата стойност от 350 µg/m3.

В Гълъбово са измерени 48 концентрации, превишаващи нормата – проблемът в града се дължи на енергийния комплекс “Марица изток”.

Средноденонощната норма е превишена и в Перник, където причинителят на замърсяването е “Топлофикация”.

В София в пунктовете в кв. “Павлово” и “Хиподрума” са измерени съответно 36 и 42 превишения на азотен диоксид, в Перник - 28, и в Стара Загора - 33. Причина за измерените високи концентрации е наситеният автомобилен трафик.