20 на сто от фирмите търсят нови служители

Парите

18-03-2013, 07:29

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Най-активен е бизнесът в София, Пловдив и Варна

Всеки пети работодател планира да назначава нови служители през следващото тримесечие. Това сочат данни на Агенцията по заетостта. Най-активен е бизнесът в София, Пловдив и Варна. А новото е, че освен компютърни специалисти, които принципно са сред най-ценните кадри, започва търсене и на строителни работници.

1 към 40 - това е съотношението между 400 000 безработни у нас спрямо 10 000 обявени позиции в бюрата по труда. Кандидатите за работа и работодателите продължават да се разминават в това, което търсят и предлагат едни на други. Пазарът на труда в момента е залят от всякакви специалисти.

Аз търся позиция в производството, те пък нямат в момента, имали са, но вече са заети и ми казват да се поинтересувам в сайтовете, разказва Стефи Векилска. Според нея търсещите работа са в задънена улица, защото компаниите предлагат ниски заплати заради високото търсене, а младите пък търсят нещо повече.

Има младежи, които идват и казват „Аз съм работил 3 години като барман и още 2 години друго, не може ли да ми дадете възнаграждение 1000 лева?". Съответно няма как да стане, разказва обаче Теодора Николова, специалист „Човешки ресурси" в строителен хипермакет.

Най-много свободни позиции има в ИТ бранша. Там се предлагат заплати над 2000-3000 лева, но трудно се намират добри кадри.

За първи път от месеци насам през следващото тримесечие работодателите ще започнат да се оглеждат за нови служители. Анкета сред бизнеса показва, че най-много работни места ще се отворят в Пловдив, Варна и София.

Другата добра новина е, че през март започва наемането и на сезонни работници. Около 1000 такива обяви вече са пуснати в бюрата по труда - за селското и горско стопанство, за преработващата промишленост и за хотелиерския и ресторантьорски бранш. Очаква се този летен сезон да бъдат заявени около 11 000 свободни позиции главно по морето, предава бТВ.