Стефчо - първа радост за децата в Девене

Общество

18-03-2013, 09:54

Снимка:

flickr

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Еленчета-водолази посрещнаха морския Дядо Коледа

Животинката е кръстоска между кошута и японски елен, родено е в домашни условия и вече се храни от ръката на човек

В двора на 85-годишната баба Гена от врачанското село Девене, освен кокошки и зайци, може да видите и елен. Донесъл го внук й Георги, който се занимава с животновъдство.

Еленът Стефан е роден в домашни условия. Родителите му са кошута и японски елен. Георги, който е получил Стефчо като подарък от приятел от съседното село, показва документите на родителите, чиято достоверност в момента проучват лесничеите във Враца.

Георги е категоричен, че ще го регистрира и ще продължи да го гледа. Животното вече се храни от ръката на човек.

"Като са повече от двама, той се стъписва, иначе идва, лиже ми ръката, иска да ми каже нещо, може би иска да ми каже искам навън", обясни Георги пред bTV. Въпреки появата на горските, той възнамерява да докара и женска. И дори с времето да си направи частен зоопарк.

"Идеята ми е да се грижа за тях и да ги отглеждам, това ми е хоби, удоволствие е за мен да се грижа за тези животни", споделя Георги. Засега еленът Стефчо е най-голямата атракция в Девене, особено за децата.

Но има и подмятания, че Георги мъчи животното, защото мястото му не е в обора, а в гората.

Според Закона за лова и опазване на дивеча отглеждането на подобно животно извън естествената му среда или зоопарк е забранено. Според директора на северозападното горско стопанство Юри Миков, еленът подлежи на конфискация, а стопанинът му на санкция.

"Ако се окаже, че трябва да ми го вземат, ще се разделя с голяма болка с него", признава Георги.