Днес решават съдбата на Нефтохимик

Спорт

18-03-2013, 10:22

Снимка:

Марин Боянов

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Само намирането на средства, не решава проблемите на клуба с 50 годишни традиции в историята на футбола ни

В 14 часа dnes в Общината е планирана среща между представители на футболния клуб, Лук Ойл и кмета на града Димитър Николов, по повод създалата се кризисна ситуация в отбора на Нефтохимик.

На тази среща се очаква да бъдат водени разговори относно бъдещото финансиране на клуба. Вариантът, който със сигурност би решил глобално въпросите, е от рафинерията да продължат спонсорирането на клуба, като се направи и съответния регламент за това. Нека не забравяме, че Нефтохимик възникна именно като отбор на Нефтохимическия комбинат в града. От друга страна Лук Ойл е компания, която стои близо до футбола и е основен спонсор на редица отбори в Русия и Европа.

Според разчетите на Изпълнителния директор в оставка Благомир Митрев, за да съществува отборът в Б група са необходими около 1 млн лева годишно, а за А – поне два пъти по толкова. На фона на бюджетите на водещите клубове в елитния ни футбол, тези средства са 3-4 пъти по-малко, но са достатъчни за да може отборът да се представя на ниво в групата. Самият треньор Димчо Ненов на пресконференция през седмицата заяви, че сегашният бюджет на нафтата е на 5-6 място, сравнен със средствата, с които оперират отборите в Б група, но въпреки това Нефтохимик е на първо място. Ако не бяха се случили тези събития около финансирането на отбора и обстановката бе нормална, може би нафтата щеше да води в момента поне с 6-7 точки пред своите конкуренти, но…

Това, което може да се случи днес е да се намери път и начин за финансирането на клуба. Разбира се всеки, който би искал да вложи средства се интересува и от това какво ще получи насреща. Ясно е, че за да съществува един отбор той трябва да има своя база. Стадионът на Нефтохимик в Долно Езерово, поне на този етап не отговаря на изискванията за това. След изграждането на тази база са необходими създаването на съответната структура за ръководството и функционирането на клуба и решаването на още куп неотложни  задачи...

Така че само намирането на средства, не решава проблемите на клуба с 50 годишни традиции в историята на футбола ни.

Може би след днешната среща разговорите ще продължат и това е добре да се случи, защото и моментът е подходящ – прекъсване на първенството, заради Световните квалификации, което дава възможност за глътка въздух по отношение на решаването на проблемите.