До г-ожа Фандукова!? Абсурдните писма с адресат – кметицата

Мисия София

18-03-2013, 10:40

Снимка:

"24 часа"

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Едни искат да им стане сватовница, други искат с нея на бал, трети – да им откупи имота

"Уважаема г-жо кмет, искам спешно да продам къщата си във Франция на Средиземно море, в район Лангедок - Русийон, поради влошеното ми здравословно състояние. Ако моето предложение не ви интересува, моля да го предадете на ваши близки и приятели, които да ми отправят оферта".

Това писмо до Йорданка Фандъкова пристигнало наскоро в Столичната община.

То било придружено и с диск със снимки на имота на французойката. Така и не станало ясно как изглежда имотът, защото фотосите не се отваряли.

Служителите в кметството нямат обяснение и защо чужденката е решила да пише точно до кмета на София, тъй като в писмото не се споменавало тя да има някаква връзка със страната или столицата ни. Жената обаче настоявала Фандъкова да я свърже с други институции, които биха имали интерес към къщата й, ако общината не иска да я купи.

"24 часа" се добра и описа най-странните писма и молби, изпратени до столичния кмет.

Французойката с имота на Средиземно море далеч не е единственият чужденец. В началото на годината мъж поискал помощ в издирването на рецепционистка от хотел в Златни пясъци, с която се запознал през лятото. Мъжът пише, че тя е "много скъпа на сърцето му", но изгубил координатите й.

Оказва се, че не само чужденци, но и хора от други градове в страната често пишат до столичната кметица.

Възрастна жена от Панагюрище потърсила съдействие да открие племенницата си. В писмото тя обяснявала, че вероятно роднината й живее зле в София, притеснена е за малкото й дете, но няма връзка с нея. Пенсионерката искала Фандъкова да издири племенницата й и да провери в какви условия живее.

В кореспонденцията на граждани не липсват и идеи как държавата да забогатее, като използва различни научни произведения. Така например мъж разказвал в писмо, че има изобретение, с което само за дни външният дълг на страната ще бъде изплатен и България ще се превърне в най-богатата държава в света. Той дори се появил в общината и искал среща с кмета, но пазел в тайна какво представлява изобретението. Бил готов да го разкрие само ако кметството го откупи.

Друг пък описал защо трябва да се въведе вертикално засаждане на лозя. Човекът приложил и рисунки към аргументите си колко площ щесе спести и с колко ще се увеличи реколтата. Бил готов да предостави ноу-хауто си, ако общината му плати 3000 лв.

Нетрадиционно е желанието и на жена от малък град. В писмо тя описала, че семейството й е от местната интелигенция, но животът в градчето бил скучен. Затова помолила Фандъкова да я заведе на бал, по възможност виенски.

По компетентност до главния архитект на София Петър Диков пък било препратено писмо на мъж, който обяснявал, че е самотен и иска кметицата да го запознае с млада архитектка.

Често до кметицата пишела и жена от видинско село. Тя много харесвала Фандъкова, следяла всичките й изяви и искала да види на живо любимката си.

Сред редовните граждани, които пишат писма до кмета, е и млад мъж от столицата. Те винаги били придружени с подробни описания и рисунки, а темите - разнородни. Писмо от него идвало задължително почти всяка седмица.

Сред любопитните жалби е и една от млада жена. Тя се възмущавала как може в центъра на София да има улица с име "Три уши". Според нея такова извънземно не бил измислил дори Стивън Кинг.