Местата в забавачките – от пусто в празно

Прехвърлят свободни места от предучилищна за детска градина

Незаетите места в предучилищните групи в детските градини в София се прехвърлят за по-малките хлапета, където има недостиг. Така освен със строителството на нови детски градини Столичната община се опитва да отговори на бейби бума, регистриран в София през 2008, 2009 и 2010 г.

Абсолютният бейби бум за последните 20 години е бил през 2009-а, по данни на НСИ. Тогава за първи път от 1993 г. насам са се родили над 80 хил. бебета, като в София са проплакали най-много бебета - 18 700, по данни на ЕСТРАГОН.

Рекордът в най-новата история на страната е от 1950 г., когато новородените бебета са умопомрачителните за днешно време 182 571.

През "преходната" 1989 година ражданията плавно се свиват, а най-ниската си точка раждаемостта достига през кризисната 1997 г. Тогава бебетата са едва 64 125. Всяка следваща година има ръст на проплакалите бебета.

В последните 3-4 години след бейби бума през 2009 г. обаче се наблюдава чувствителен спад.

Практиката за прехвърляне на места за 5-годишните към 4-годишните вече действа във всички райони.

"Става въпрос за кварталите, в които има недостиг на места за 4-годишните. В същото време има свободни места за 5-годишните, а няма деца, които да ги заемат. Затова с директорите на детските градини решихме там, където е възможно тези места да се прехвърлят. Няма как обаче свободните места за 5-годишните да се преобразуват в групи за най-малките", обясни пред "24 часа" шефката на общинската дирекция по образование Мария Минчева.

По думите й на 25 април ще бъдат обявени 8200 свободни места за първо класиране за ясла и първа градинска група. Те са за родените в периода 2010-2012 година. За втора, трета и четвърта група класиранията се обявяват ежеседмично. При 5 и 6-годишните недостигът е преодолян и чакащи няма, твърди Минчева.

Част от тези места, които останат незаети от 5-годишните догодина, също ще бъдат обявени за класиране на по-малките.

М края на миналата година кметицата обави, че започва строителството на 17 детски градини, които трябва да са готови до 2014 година.

Те ще са в районите с най-голям недостиг - "Надежда", "Витоша", "Дружба", "Средец", "Красно село", "Оборище", "Слатина", "Нови Искър", "Панчарево", "Изгрев" и "Младост".

Освен тях кметството е готово с още проекти за нови забавачки за 45 групи. Проектират се и други за още 42 групи.