Очаква ни уникално второ издание на "Включи града"

Фестът на модерното изкуство с много визуални ефекти и поезия

С много въздействащи визуални ефекти, поезия и музика стартира в Бургас фестивалът на модерното изкуство "Включи града", който тази година е в подкрепа на Бургас за кандидатурата за Културна столица на Европа. 

Тази година културният уикенд се удължава с два дни и започва още този четвъртък, а първото събитие е литературна премиера и фотоизложба ведно. Мястото е зала „Георги Баев” в Културен център Морско казино.

Диана Саватева и Елена Фотева от екипа на вестник “24 часа” показват, че журналистика и изкуство могат да си партнират успешно. “Градът – любовна карта” е втората поетична книга на Диана. Тя е отпечатана по проекта на Община Бургас за издаване книги на бургаски автори. Редактор е поетесата Венда Райкова, корицата е илюстрирана с картина на проф. Светозар Бенчев, а художественото оформление е на Петър Пецин.

В поезията избирам асоциацията пред описанието, загатването вместо изричането, уважавам правото на читателя „да допише” стиха“, казва Саватева. Какви ориентири да следваме в „любовната карта на града” – отговорът може би ще получим от други двама поети - редакторът на книгата Венда Райкова и Росен Друмев, редактор в списание „МОРЕ”.

Стихове от трите цикъла в книгата – „Ореолът на болката”, „Памет за щастие” и „Незаличимо”, фрагменти, обединени под названието „Думи, освободени от гравитацията”, както и откъси от т.нар. „Безкрайна поема” на премиерата ще представят приятели на Диана Саватева.

„Те са по-развълнувани от мен, защото за повечето от тях това е извънредно събитие – да застанат пред публика и да четат поезия“, разкрива авторката.

Кои ще бъдат рецитаторите, ще остане тайна до четвъртък. Не е тайна обаче, че те са приятели и на другия автор в събитието – Елена Фотева. „Репортажното снимане е моето ежедневие, но това не означава, че през обектива не виждам живота и по друг начин, всъщност не разделям фотографията на вестникарска и художествена, наричам добрият кадър креативен – той не просто изобразява, а събужда усещания, провокира размисъл“, смята Елена Фотева. С нейни черно-бели фотографии е илюстрирана и „Градът – любовна карта”. Те ще бъдат експонирани в зала „Георги Баев” заедно с други творби на Фотева.

Музикалният избор за събитието е на Петър Генчев.

"Включи града" се организира в рамките на проект на Община Бургас "Завръщане в Бургас: минало, настояще и бъдеще", Договор № BG161PO001/1.1-10/2010/004, финансиран по ОП "Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.

"Включи града" е в подкрепа на Кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата 2019.

Всички събития са с вход свободен.