Мерим си пулса със смартфон

Животът

18-03-2013, 12:05

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Джаджата показва стойностите по "данни" от лицето

До една година ще можем да си мерим пулса докато си говорим по мобилния телефон. Джаджата ще показва стойностите докато "гледа" лицето на човек.

Смартфонът беше представен в Япония.

Технологичният гигант Фуджицу планира да пусне устройството на пазара до една година, което ще позволи на хората на работното място или у дома да следят здравословното си състояние и да събират данни за анализ, без да носят специални устройства.

Смартфонът работи като измерва вариациите в светлината на лицето на човека, предизвикани от притока на кръв. Изследователите съобщиха, че в лицето има безброй малки кръвоносни съдове, което позволява да се наблюдава хемоглобинът, който поглъща зелена светлина. Хемоглобинът е протеин в червените кръвни клетки, който съдържа желязо и пренася кислород.

Насочването на камера към човешкото лице само за пет секунди позволява да се измери пулсът, а устройството автоматично филтрира ефекта от движението на главата или промените, причинени от бързото изправяне.

"Дори на напрегнато работно място или във всеки момент, когато потребителят седи пред компютъра за телеконференция или писане на имейли, пулсът му може да бъде измерен в кратките моменти на спокойствие", се казва в съобщение на компанията.

"У дома камера, вградена в телевизора, може да измерва пулса на хората, които си почиват пред него, или огледало, когато хората се приготвят за излизане сутринта. Детектори на пулса, вградени във вратите на места, на които се провеждат определени събития, или на контролните пунктове на летищата могат да бъдат охранителна мярка, като засичат болни хора или хора с подозрително поведение", допълни компанията.