Райков-Местан: дълга и съдържателна среща

Обсъдили изборите, кълнат се, че няма да допуснат етнизиране на вота

Министър-председателят Марин Райков се срещна с лидера на ДПС Лютви Местан.

"Разговорът беше дълъг и изключително съдържателен", каза премиерът след срещата, като допълни, че разговорът е част от практиката на обмен на мнения с лидерите на основните политически сили, представени в Народното събрание.

"Споделихме очакванията да се намери елегантен изход от политическата и социална криза, която изживява страната ни. Това може да се случи по пътя на едни честни и демократични избори", заяви на свой ред лидерът на ДПС.

По време на срещата Местан е изразил притесненията си заради публичните изказвания на Михаил Константинов.

"Председателят на "Информационно обслужване" неотдавна заяви, че ако алтернативната на ГЕРБ е тройната коалиция, ще стори всичко необходимо, това да не се случи. Искаме да знаем той какво е имал предвид и дали това засяга правомощията му", настоя председателят на ДПС.

От своя страна служебният премиер коментира, че "има нужда от малко време, за да прецени каква е ситуацията около тези смущения".

"Ще поканя председателя на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов на един разговор и публично ще оповестя становището, мнението и решението си", отсече Марин Райков.

"От служебния кабинет освен осигуряване на честността на вота, очакваме осигуряване на нормалното функциониране на всички социални системи", каза още Лютви Местан.

"Този служебен кабинет следва да бъде третиран не като опонент на която и да било политическа сила. Политическата вендета може да бъде избор на една или друга политическа сила, но не може да бъде част от начина на мислене на един служебен кабинет и няма да го допуснем", натърти премиерът.

По думите му всякакво етнизиране на политическия дебат в предизборната кампания е абсолютно неприемливо.

"Моля българските граждани да имат доверие, че ние няма да допуснем едни да бъдат противопоставяни на други на тази основа", категоричен бе Райков.

Лидерът на ДПС пък допълни: "Аз съм председател на партия, която има може би най-силни основания да се самоопредели като неетническа. В този смисъл ще се противопоставим решително на всеки опит по какъвто и да е повод да се етнизира предизборния дискурс. Това би било опасно за гражданския мир в страната. Категорично ще се противопоставим на всякакви опити за етнизиране и на вота, и на предизборната ситуация, в която се намираме", обеща Местан.