9-годишно издържа майка си от просия

Две малолетни момиченца са хванати при полицейска акция, ченгетата стигнали и до родителките

Две момченца на 9 и 12 години, които просели по улиците, бяха прибрани от полицията по време на спецакция.

Едното дете е настанено в центъра за "Спешен прием" към дирекция "Социално подпомагане", а второто е върнато на родителите си, съобщиха от полицията.

Майката на едно от децата е намерена в бургаския квартал Горно езерово. Оказало се, че е стара познайница на служителите на реда с дълго досие от 4 дознания. 

Предметът им е идентичен - системно използване за просия на малолетните й деца, като освен Бургас децата са принуждавани да просят и на територията на Слънчев бряг.

По едно от досъдебните производства състав на Бургаския районен съд й е издал присъда в размер на 4 месеца условно, с три годишен изпитателен срок  и обществено порицание.

Втората майка е на 34 години, като й е съставен предупредителен полицейски протокол и са уведомени служителите от отдел „Закрила на детето”.

12 годишното момченце е върнато на майка си - М.Й., като допълнително с него ще се провеждат срещи от инспектор „Детска педагогическа стая” и социални работници.

По време на операцията са проверени най-честите места за просия, осъществявана от подрастващи – Централната градска част, ж.п. гарата, автогара ”Юг”, градинката до Старата поща, църквата “Св. Богородица”, ул. “Александровска”, ул.”Богориди”, пл. ”Тройката” и района около ІІІ-та поликлиника, съобщават още от пресцентъра на областната дирекция.