Тотев реди калдъръм в Стария град (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

18-03-2013, 12:33

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Обновлението е част от голямата реконструкция на Центъра

Пренареждането на калдъръма в Стария град стартира официално. Символично първия камък от новата настилка положи кметът Иван Тотев. Ремонтът започна от площада пред ОУ "Гео Милев" на улица "Петко Р. Славейков".

Обновлението не се прави самоцелно. По тази отсечка има много повредени от автомобилния трафик участъци. Затова ще се концентрираме върху тях. Улицата няма да бъде изцяло затворена. Ще се действа на зони, което ще позволи преминаването на автомобили по време на ремонта, заяви Тотев. Той посочи, че при този вид реконструкция винаги се налага добавянето на още камъни. В случая допълнителният калдъръм щял да дойде от запазената при ремонта на ул. "Мадара" настилка.

За това пренареждане се говори от години. То не само ще подобри проходимостта, но ще позволи и полагането на подземна инфраструктура. Където ще се пренарежда калдъръмът, ще се поставят и нови тръби. През тях ще бъдат преведени кабелите на ТВ операторите и кабелите за новото улично осветление. Старите стълбове ще бъдат заменени с испански осветителни пилони, които вече са поръчани от Общината. Техният монтаж ще стартира до края на април, поясни градоначалникът.

Подмяната и пренареждането на калдъръма ще струва близо 350 000 лв. Ремонтът е част от голямата обществена поръчка за близо 2,2 милиона лева, в която влиза и реконструкцията около Джумая Джамия, поставянето на новата настилка по "Малката главна" и обособяването на пешеходни зони в Капана.