"Джулай" на Кирил Станков гостува в киното на Де Ниро в Ню Йорк

Бургас Лайф

18-03-2013, 13:19

Снимка:

siff.bg

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

12 късометражни ленти с награди от Берлинаре в "София филм фест"

Филмът предизвика бурни аплодисменти на бургаската публика по време на прожекцията вчера

Бурни аплодисменти и много добри отзиви предизвика сред бургаската публика премиерата филма "Джулай".

Лентата на Кирил Станков може да се похвали с участие на фестивала "Златната роза" във Варна, както и в Москва, където е номиниран "Златен Св. Георги". През 2014 година пък ще се завърти и в киното на Робърт де Ниро в Ню Йорк, разкри самият Станков.

Режисьорът се завърна у нас след дълъг престой първо в Израел, а след това и в Канада. В Бургас той споделя, че е истинско предизвикателство да се твори тук, но все пак ще остане.

"По конкретни причини съм решил да остана тук. Това, което намерих след като се завърнах, бе разочарование, според мен цялата нация беше излъгана тотално и продължава да бъде", сподели впечатленията си той. На въпрос дали би заснел документален филм за последните събития у нас и протестите в България, отговаря с категорично:"Не".

След това се връща се към лентата и споделя интересни моменти около заснемането на "Джулай".

"Условията на снимките се оказаха доста сложни. Работа на скалисти места предизвика падания, счупени пръсти. Дори имахме една библейска случка", разказва Станков и допълва, че по време на снимките един от актьорите бил съблазнен от плодовете на една дива смокиня, понечил да скъса от сочния плод, когато бил ухапан от пепелянка.

За щастие, Станков разполагал с противоотровен серум, което спасило актьора от усложнения.

Бюджетът на "Джулай" е около 1 млн. лв. "Сумата е малка, затова и не си позволихме пилеене на време", допълва режисьорът. Надява се той да е харесал на бургаската публика, което със сигурност е така, като се има предвид бурните аплодисменти, които събра по време на премиерата си в Бургас снощи.

Прожекцията бе в общинското кино "АБ" в ДТ "Адриана Будевска" и е част от тазгодишната програма на "София филм фест на брега". Актьорският състав също е подбран великолепно.

В ролите са талантливата Параскева Джукелова, Димитър Терзиев, Стефан А. Щерев, емблематичният Ицхак Финци, Филип Аврамов, Ованес Торосян, Яна Титова, Касиел Ноа Ашер, Кирил Ефремов и Полин Лалова. В резюме лентата разказва за лудото пътешествие на три момичета, тръгнали да търсят емоцията на хубавите летни дни и да посрещнат Джулай морнинг на морския бряг.
Идилията обаче е разрушена, когато местен полицай ги моли да напуснат плажа, а нахални мутри и незабравени конфликти помрачават почивката им. Въпреки всичко между трите жени се възражда истинското приятелство и те посрещат с танци и неподправена радост изгрева на 1-ви юли.

Скоро обаче една неочаквана среща ги изправя пред дилема – дали да позволят да бъдат жертви или да поемат справедливостта в свои ръце. Решението ще преобърне живота им завинаги.