Младеж, разследван за кражба: В полицията ме пребиха като куче

Най-доброто от печата

19-03-2013, 06:01

Снимка:

Светлана Василева

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Решен е да си търси правата в съда в Страсбург.

"Полицаят Димитър Попов ме преби като куче в полицията. Докато ми нанасяше ударите, крещеше: "Защо ми счупи стъклото." Сигурно 10-12 удара ми е нанесъл, нямам представа. Но ми шуртеше кръв. Удряше ме по главата, заповядваше ми да стана и да стоя прав. А аз не можех. Едва се държах на краката, защото предния ден скъсах сухожилие на десния крак."

Това твърди 33-годишният Благой Падарски от Гоце Делчев, който бе арестуван в събота от местната полиция по обвинение, че счупил стъкло на личния автомобил на служителя от управлението Димитър Попов.

За боя алармира бащата на арестувания Георги Падарски, който бил потресен как изглежда синът му след 24-часовия престой в полицията.

Счупено стъкло

Според официално съобщение на полицията към 2 ч в събота 40-годишният Димитър Попов забелязал от терасата на дома си как Благой Падарски счупил с тухла задното стъкло на автомобила му "Фолксваген Пасат 4".

Полицаят веднага подал сигнал в РУП-Гоце Делчев. В събота към 12,30 ч трима униформени посетили Благой в дома му. Обяснили му, че го отвеждат в районното управление за справка.

Няколко часа по-късно Благой бил транспортиран от самите униформени в болница. За бой полицията не споменава.

Районното управление не желае да коментира или да направи изявление с обяснението, че в момента се извършва проверка по случая. То гарантира, че тя ще бъде обективна, но "няма да оставим някой да очерня служителите ни".

Според полицията Благой имал две досъдебни производства за взломни кражби.

Прокуратурата пък обясни, че се самосезирала за инцидента от медиите и също е образувала проверка.

“Напълно съм невинен. Карат ме да се чувствам като убиец. Държаха се с мен, сякаш съм извършил най-голямото престъпление. Аз дори не знам как изглежда колата на този полицай, камо ли да му чупя стъклото. Не виждам за какво да правя подобно нещо”, категоричен е Благой.

Според него в събота по обед полицаите го завели в стая на втория етаж на управлението. “Сложиха ме да седна на един стол. Тогава влезе полицаят Димитър Попов, който започна да ми нанася удари по главата. Удряше ме с юмруци, падах от стола, но той ми заповядваше да стана и да стоя прав. Вътре не бяхме само двамата, имаше още трима полицаи. Побоят продължи близо час. После два часа ме държаха в стаята и през това време ми миеха главата и ми слагаха лед на окото, за да не се подува. Но ми стана лошо и тогава решиха да ме закарат на преглед. Изведоха ме през задния вход на полицията”, разказва Благой.

Младият мъж бил държан в болницата до 13 ч в неделя. После отново бил отведен в управлението, където му повдигнали обвинение за счупеното стъкло. Чак тогава бил освободен.

През това време баща му се опитал да го посети в болницата, но не го пуснали по разпореждане на полицията. Не бил допуснат и адвокат.

Отпечатък

Според Благой в полицията твърдели, че той строшил стъклото на фолксвагена, тъй като бил намерен отпечатък от маратонка, а номерът съвпадал с неговия крак.

33-годишният мъж твърди, че в петък му се наложило да пренася дърва за огрев, но се спънал и паднал. Заболял го глезенът и отишъл на лекар заради адските болки. Оказало се, че има скъсано сухожилие. “Заради това в петък през целия ден си бях у дома. Вечерта от 19,30 ч до 21 ч пих кафе в заведение. Имам свидетели, вътре има и камери. После си бях у дома със семейството, не съм трошил ничий автомобил”, разказва Благой.

В момента той е безработен, иначе по образование е лесовъд-техник. Жена му е помощник-нотариус, имат двегодишно детенце.
Благой вече си е извадил медицинско удостоверение, в което са описани множеството травми и мозъчно сътресение. И се закани да си търси правата в съда в Страсбург.