"Газпром" готов да купи Кипър

Най-доброто от печата

19-03-2013, 05:47

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Руските вложители на острова ще загубят около 2 млрд. евро. от данъка върху депозитите

Владимир Путин смята налагането на допълнителен данък върху банковите депозити в Кипър за несправедливо, непрофесионално и опасно решение, каза Дмитрий Песков - говорителят на руския президент. "Десятъкът", наложен от еврозоната, ще удари най-вече по руските вложители на острова и те ще загубят по най-общи изчисления около 2 млрд. евро.

По същия начин реагира и руският премиер Дмитрий Медведев, който нарече случилото се "конфискация на чужди пари" и веднага даде съвет на своите сънародници и бизнесмени, че кипърската история трябва да им бъде за урок, за да държат парите си в руски банки.

Вчера сутринта Путин проведе оперативно съвещание с икономическия си екип, на което бе обсъдено създалото се положение в еврозоната след нейното решение за Кипър. В гръцките медии се появиха съобщения, че преди това Путин позвънил на Анастасиадис - своя кипърски колега, и се обърнал към него с гневни думи: "По-добре сложи германското знаме пред президентството си. Не разбираш ли, че с това решение унищожаваш страната си?"

Тв каналът "Сигма" съобщи, че представители на руския гигант "Газпром" са посетили в неделя вечерта президентския дворец в Кипър и са представили на висшето ръководство на страната предложение, което може да предотврати предначертаната катастрофа: руската компания да поеме непосилния за Кипър икономически удар, като изкупи една или две кипърски банки и оздрави банковия сектор с цел да се избегне унизителния заем от Тройката.

В замяна "Газпром" искал концесии за добив на природен газ в кипърския шелф, където са открити 12 перспективни находища на нефт и газ. По-късно от централата на "Газпром" уточниха, че предложението е направено не от името на газовия концерн, а от Газпромбанк. Според "Сигма" Анастасиадис отклонил руската оферта, защото искал проблемът да бъде решен в рамките на ЕС, а и защото Кипър щял да се окаже фактически под контрола на "Газпром", т.е. на Русия.

След отхвърлянето на предложението на "Газпром" последва изявление на Анатолий Аксаков - шеф на Асоциацията на руските банки в Кипър и на съвета на Руската централна банка. Той каза, че щом правителството на Анастасиадис е съгласно с Еврогрупата за изземване на процент от банковите депозити, "съветвам руските граждани да изтеглят незабавно парите си от Кипър".

Той косвено заплаши кипърските депутати, че ако гласуват за решението, наложено от Еврогрупата, "доверието в Кипър като място, в което е удобно човек да държи парите си, ще бъде подкопано". Тези думи съвпаднаха с някои твърдения, че неколцина кипърски депутати са под натиск как да гласуват.

От неделя се забелязва силно присъствие на частни самолети на руски вложители на летището в Ларнака. Компанията "Хермес", мениджър на летището, е уведомила за това правителството. Съобщено бе и за спешен телефонен разговор между руския министър на финансите Антон Силуанов и кипърския му колега Михалис Сарис. Адвокатски кантори в Русия вече предлагат на бизнесмени своите услуги и са готови да водят международни дела, ако се приеме решението в Кипър.

След съвещанието при Путин вчера Силуанов остро разкритикува решението на еврозоната, като разкри, че то противоречи на предварителната договореност между ЕС, Русия и Кипър за съгласувани решение за подкрепа на острова.

Сега ни поставят пред свършен факт с решение, прието без нас и против нашите интереси. В същото време очакват от нас да дадем принос за оздравяването на банковата система на Кипър, каза Силуанов.

Той не изключи Русия да участва под някаква форма в решаването на кипърския казус, но подчерта, че това ще става с оглед на новата ситуация, без да даде повече подробности. Той припомни, че през 2011 г. Русия даде много изгоден заем от 2,5 млрд. евро на Кипър за срок от 4,5 г., а Никозия помоли той да бъде удължен с 5 г.
"Наясно сме, че Кипър е под страшен натиск от ЕС, макар че сам предлагаше по-разумни решения от тези, които му се налагат сега", каза руският министър.