Бизнесът иска инженери, младите учат за продавачи

Най-доброто от печата

19-03-2013, 06:42

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

1504 българи се преквалифицирали за заварчици

Глад за добре платените ИТ специалисти, инженери и дори заварчици има на пазара на труда, а безработните избират курсове за квалификация за продавач-консултанти.

 

Офертите за заварчици варират между 1000 и 1600 лева, но квалифицираните кадри са дефицит.  Обучение за такива работници през миналата година по схемите на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” са минали 1318 души, обясниха поред „Монитор” от Агенцията по заетостта (АЗ). Други 181 безработни са записали курс за заварчик през Българо-германския център за професионално обучение.

 

57-годишният Владислав Георгиев от Ботевград е минал преквалификация елтехник. „Работил съм какво ли не. Преквалифицирах се, за да мога да си намеря препитание”, разказа мъжът, обучавал се по схемата „Развитие”. След края на тази програма курсантите започват работа, като заплатата и осигуровките им се плащат от държавата. Тези схеми обаче осигуряват заетост между 9 и 12 месеца. „Договорът ми изтича в началото на септември и не знам дали ще остана на работа след това”, допълва Георгиев. В случай, че шефът му не му продължи договора, той ще се върна в редиците на безработните.

 

Въпреки търсенето младежите у нас обаче не искат да стават заварчици и елтехници 

като едва 5-има са се квалифицирали в този занаят по схемата „Първа работа”. Други 94 нашенци до 29 г. са избрали да се обучават за продавач-консултанти. „Това е разбираемо, тъй като има такива свободни позициите на пазара на труда. Бързо се намира работа и не е нужна много квалификация”, коментира тенденцията шефът на дирекция “Осигурителни отношения” в Българска стопанска камара Григор Димитров.

 

В края на 2012 г. най-търсените кадри са били именно продавачите, като свободните места се били 800, отчитат от Агенцията по заетостта. След продавачите пък се нареждат готвачите, барманите и шивачите. Повече от половината работещи българи са заети в сферата на услугите, показват пък данните на Националния статистически институт.  

 

Според бизнеса курсовете за преквалификация би трябвалото да бъдат съобразени с нуждите на пазара на труда. „Хората да бъдат квалифицирани в сфера, в която се очаква разкриване на работни места, а няма подходящи кадри. Така ще има полза от тези програми”, категоричен е Димитров.