Лентите на София Филм Фест в Пловдив

Пловдив Лайф

19-03-2013, 11:21

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Сръбско бижу и датски трилър за киноманите днес

Сръбското бижу "Практичен пътеводител на Белград със сълзи и песни" и датският "Ловът" са днешните предложения на София Филм Фест в Пловдив.

Пътешествието из Белград започва в 18:30. Филмът е колекция от мини романтични комедии, заснети на фона на модерна и проевропейска Сърбия. Френска певица, младият шофьор Стефан, американски дипломат, доминантната Мелита, немски бизнесмен, камериерката Ягода, хърватският полицай Мате и полицайката Джурджа – всички те се опитват по свой си начин да открият половинката си в днешен Белград. След години на изолация градът се отваря към света. Героите не се обезсърчават от шегите на любовта и след всяка раздяла се влюбват отново. А междувременно откриват и собствените си корени.

От 20:45 часа киноманите могат да гледат копродукцията "Ловът", за която Мадс Микелсен взема награда за най-добър актьор в Кан. Мирното и скромно съществуване на учителя в детска градина Лукас е разтърсено от лъжливото обвинение в блудство на дъщеричката на най-добрия му приятел. В хода на последвалото безкомпромисно разследване филмът разсъждава до какво води дамгосването на една личност, като ни показва демонизирането на Лукас и все по-намаляващите прояви на цивилизовано държание от членовете на общността заради обзелия ги страх и омраза. "Ловът" е един интелигентен, безпристрастен и неподправен психологически трилър, категорични са критиците.