Медици: Стоп на ликвидацията на Белодробна болница

Мисия Пловдив

19-03-2013, 13:40

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Закриването на здравното заведение ще остави без работа 94 души

Да се спре ликвидацията на Болницата за белодробни болести до провеждането на извънредните парламентарни избори на 12 май и назначаването на новото правителство. Това поискаха на митинг пред сградата на лечебницата работещите там.

Синдикатите в лечебното заведение – "Подкрепа", КНСБ и "Защита" изпращат и декларация до министъра на здравеопазването професор Николай Петров и цялото служебно правителство.

Медицинският персонал ще протестира пред Общинския съвет в четвъртък, когато влиза за разглеждане и предложението на ресорния заместник-кмет Розалин Петков. То предвижда преустановяване на лечебната дейност и ликвидация на болницата. В мотивите на предложението е посочено тежкото състояние на лечебницата. Ниските цени на клиничните пътеки и недофинансирането, са причините за натрупания дълг от 3 милиона и 600 хиляди лева.

Туберкулозно болните, които до този момент са се лекували в Белодробна болница, ще бъдат прехвърлени в ново отделение към Университетска болинца "Свети Георги". В него ще има 35 легла. Според синдикалистите обаче те са недостатъчни в условия на масова бедност и ще изкарат болните на улицата.

На първо място защитаваме пациентите и след това работните места, категорична е доктор Росица Попова – председател на Федерацията по здравеопазване към КНСБ в Пловдив. Закриването на болницата ще остави без работа 94 души, предава Радио Пловдив.